Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Opvoeden

Leider van de toekomst

Groen opvoedenKinderen maken de wereld lichter en mooier. Als ouder heb je de onbeschrijflijke behoefte je kind te beschermen. We gaan alle uitdagingen die het opvoeden met zich meebrengen, vol overgave aan om hen met energie, kennis en zekerheid de wereld tegemoet te laten treden. Om dit voor elkaar te krijgen probeer je te zorgen voor een jeugd met gezond voedsel, veilig speelgoed, goede hygiëne, afgeplakte stopcontacten en meer. Groen opvoeden betekent nog iets meer, namelijk dat je ook kijkt welke invloed het milieu op je kind en welke invloed het kind op het milieu heeft.

‘Your beliefs become your thoughts,
Your thoughts become your words,
Your words become your actions,
Your actions become your habits,
Your habits become your values,
Your values become your destiny.’ Mahatma Gandhi

Kinderen kunnen bijvoorbeeld al heel vroeg in aanraking komen met schadelijke stoffen op speelgoed en kleding. Zo kan het milieu waarin het kind opgroeit de gezondheid van een kind versterken of verzwakken. Kinderen inhaleren meer lucht, eten en drinken meer dan volwassenen in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Omgekeerd leggen kinderen ook druk op het milieu. In de eerste levensjaren veroorzaakt een kind zelfs gemiddeld drie keer meer afval dan een volwassene. Kinderen mogen ook daarom best op een jonge leeftijd leren over de invloed die wij hebben op het milieu en dat je respectvol met de aarde omgaat zoals je ook mensen met respect behandelt.

Kinderen nemen kennis op zoals sponzen water opslurpen. Met kleine dagelijkse activiteiten kun je een zaadje planten, zoals het attenderen op waterverbruik onder de douche, het aan- en uitdoen van lichten en het wegbrengen van papier en glas. Als je er een spel van maakt of het brengt met een lach in plaats van een preek, zal de boodschap zeker aankomen. Met de opvoeding die je jouw kinderen geeft, heb je invloed op een bloeiende groene toekomst.

Een voedzaam eetpatroon is belangrijk voor iedereen, maar voor kinderen nog net iets meer. Het begint al voor en tijdens de zwangerschap en direct daarna met de borstvoeding. De voeding die de moeder binnenkrijgt, is bij voorkeur een krachtige bron van energie voor de foetus, die in de buik plusminus de helft van de voedingsstoffen tot zich neemt die de moeder binnenkrijgt. Voeding speelt ook voor je kind een sleutelrol in de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem, gezonde hersenen, zenuwstelsel en meer. Eetgewoonten gaan bovendien over van ouders op kind. Het eventueel aanpassen van een ongezond voedingspatroon van kinderen is niet moeilijk, kinderen eten (soms na enig aandringen) immers wat ouders hun voorschotelen en ze passen zich veel sneller aan dan volwassenen. Lastiger is het om als ouder het roer om te gooien, juist omdat eetgewoonten generaties meegaan. Je zult merken dat zodra je de ongezonde vetten, een teveel aan koolhydraten en suikers en onnodige toevoegingen uit je dieet hebt geschrapt, je veel meer plezier, voldoening en energie uit voeding haalt. Maak in ieder geval van eten een gezamenlijke activiteit waar je samen rustig voor gaat zitten, tenminste vijftien minuten per maaltijd. Als je van eten een feestje maakt, wordt automatisch ook dat wat op je bord ligt, kleurrijker. Gezonde voeding aanbieden aangevuld met een goede dosis informatie zorgt ervoor dat ze ook later hetzelfde eetpatroon eropna houden.

Baby- en kinderproducten worden met vrolijke mama’s en blije kindergezichtjes aangeprezen in reclames. Ze zouden goed voor je kind zijn, de huid doen stralen en je kind doen lachen. Helaas vind je in verzorgingsmiddelen voor kinderen veel schadelijke ingrediënten. Simpelweg vertrouwen op de claims als ‘klinisch bewezen’, ‘hypoallergeen’ of ‘voor schone en zachte billen’ kunnen we beter maar niet al te serieus nemen. Gelukkig zijn er op alle verpakkingen van verzorgingsproducten ingrediëntenlijsten te vinden, op basis waarvan je zelf (met hulp van de ‘Chemische soep, te vermijden ingrediëntenlijst’ uit Let’s Go Green) gezonde keuzes kunt maken.

De algemene regel is ‘minder is meer’. Feitelijk hebben baby’s maar één of twee producten nodig: een goede billencrème en eventueel een douchegel. Na het babystadium is voor kinderen een goede bodycrème of gewoon een olie zoals kokos- of amandelolie fijn na de douche of het bad. Overigens kun je in bad ook heerlijke natuurlijke ‘douchegels’ gebruiken zoals een scheutje olijfolie of appelazijn.

Het is verbazingwekkend hoe snel kinderen uit hun kleding groeien. Babykleding gaat soms zelfs maar een aantal maanden mee dus voor tweedehands kleding is veel te zeggen. Als je eventueel een tweede of derde kind krijgt, gebruik je de kleding meerdere malen. In dat geval, en ook als je de kleding makkelijk wilt kunnen doorverkopen, kan het verstandig zijn kleding met neutrale kleuren te kopen die zowel jongens als meisjes kunnen dragen. Goede kwaliteit is belangrijk, want kinderkleding wordt vaak gewassen. Liever vermijd je kleding van standaard katoen, maar ga je voor kleding van gezonde stoffen zoals omschreven in Let’s Go Green. Katoen is een van de zwaarst bespoten gewassen. Die chemicaliën blijven, soms zelfs na meerdere wasbeurten, achter in de vezel en kunnen dus doordringen in de huid van je kind. Vermijd ook kleding of ander textiel waarop ‘wassen voor gebruik’ staat vermeld. Dit kan duiden op de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals formaldehyde, een mogelijk kankerverwekkende stof. Was hoe dan ook altijd alle kinderkleding die je nieuw of tweedehands koopt voor gebruik.

We zouden het liever anders zien, maar slechts steekproefsgewijs wordt speelgoed onderzocht op veiligheid en giftige stoffen. Het lastige is ook dat het gebruik van gevaarlijke stoffen niet op de verpakking vermeld staat. Een ingrediëntenlijst zul je niet zo snel aantreffen. Je kunt gelukkig in veel (web)winkels veilig speelgoed vinden en met de Speelgoedwijzer van Let’s Go Green kun je gezond speelgoed van ongezond speelgoed onderscheiden. Groen spelen en lezen doe je niet alleen thuis, maar je kunt ook eens een bibliotheek of speelotheek bezoeken, speelgoed lenen van andere kinderen of ruilen met familie. Maak ook een spel van beweging. Het kan niet vaak genoeg onderstreept worden dat voor een goede gezondheid en ontwikkeling van een kind beweging ontzettend belangrijk is. Het lichaam van een kind is ontworpen om continu in beweging te zijn. Maak hier tijd voor, ook als je schema bomvol zit. Loop of fiets samen naar het kinderdagverblijf of de school. Het is beter voor de gezondheid en het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind, maar ook voor het milieu en soms ook je eigen portemonnee. Je leert je kind zelfstandigheid en het veilig navigeren in het verkeer. Blijf in beweging met de familie door veel te wandelen en te fietsen, en laat je kind een sport beoefenen waar het affiniteit mee heeft. Het stimuleren van buitenspelen met andere kinderen versterkt bovendien sociale vaardigheden, maakt fysiek sterk en gezond. Als je dus kunt kiezen tussen de kinderen achter een filmpje zetten of buiten een blokje om rennen, steppen of fietsen, kies dan altijd voor het laatste.

Groen opvoeden met een beperkt budget:

  1. Geef zo mogelijk borstvoeding aan je baby en maak babyhapjes zelf.
  2. Kies voor wasbare luiers en gebruik een washandje in plaats van billendoekjes.
  3. Gebruik minder en uitsluitend veilige verzorgingsmiddelen.
  4. Koop biologische producten als ze in de aanbieding zijn of in grotere hoeveelheden. Eet meer vegetarisch en minder vis en vlees.
  5. Kies slim: ga voor neutrale kleding die zowel jongens als meisjes kunnen dragen, dit met het oog op eventuele uitbreiding van de familie.
  6. Ga voor tweedehands kleding en speelgoed.
  7. Kies voor tweedehands ook bij de inrichting van de babykamer zoals de wieg, het bed, de commode of de kinderwagen.
  8. Leen, deel of ruil kleding, speelgoed of andere kinderspullen.
  9. Kies bij aankopen liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit, zodat ze duurzaam zijn in gebruik en dus lang meegaan.
  10. Do it yourself: upcycle materialen die je niet meer gebruikt in huis voor bijvoorbeeld speelgoed.

Meer weten over gezonde stappen die je kunt nemen tijdens de zwangerschap, wat je kunt doen om je kind vanaf de start gezond te laten eten en drinken, welke verzorgingsproducten gezond zijn voor je kind, hoe je jouw weg kunt vinden in het ‘diaper-dilemma’, welke kleding(stoffen) je beter kunt vermijden en waar je gezonde kinderkleding kunt kopen, waar je kinderkleding, speelgoed, meubels en accessoires kunt ruilen of delen, hoe je een gezonde kinderkamer kunt realiseren, hoe verrast Sustainable Susan was bij het verdiepen in speelgoed voor kinderen, welk speelgoed wel en niet veilig en gezond is, hoe je om kunt gaan met straling en elektronisch speelgoed, welke geweldige activiteiten je kunt initiëren op het kinderdagverblijf of de school van je kind, hoe je een groen fun kinderfeestje kunt organiseren en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.