Adopteer een bijenvolk

Adopteer een bijenvolk

Het is dit jaar het jaar van de bij, een bijzonder dier dat helaas voor ons en voor de bij niet zo goed meer gaat. Er verdwijnen hele volkeren in het niets, verdwijnziekte noemen ze het. Wat kunnen we eraan doen? ADOPTEREN! Jawel, je kunt een bijenvolk adopteren. Hoe werk dat dan?

Sommigen zeggen dat het door het grote gebruik van pesticiden, insecticiden of parasieten komt, anderen beweren dat de hoge hoeveelheid straling de bijen ontregelt in het terugvinden van hun korven. Welke reden het ook heeft, de grote bijensterkte is geen goede zaak. Einstein zei ooit: als de bijen sterven, heeft de mens nog 4 jaar te gaan. Zo’n vaart zal het vast niet lopen, maar hoe je het ook wendt of keert, bestuivingen zijn van groots belang voor alles wat bloeit en groeit op aarde.

Hoe kun je zelf een kleine bijdrage leveren? Heel simpel, je gaat naar de website en maakt geld over naar de Stichting van Adopteer een bijenvolk. Je kan voor € 10,00 een 3 raams bijenvolk adopteren, voor € 15,00 adopteer je een 7 raams bijenvolk en voor € 20,00 adopteert een 10 raams volwassen bijenvolk. Heb je echt bijenvingers en wil je een eigen bijenvolk hebben, dan kan je lid worden van een imkersvereniging in de buurt.

Waarom zou je een bijenvolk adopteren?

Je levert direct een bijdrage aan de instandhouding van de bijenhouderij in Nederland. Het belangrijkste deel van de opbrengsten gaat namelijk naar onderzoek naar de oorzaak van de bijensterfte en dus een oplossing te vinden voor dit probleem. Geen onderzoek, geen oplossing, minder bijen. Het opleiden van imkers is een ander doel van de Stichting. Op deze manier bevorder je de gezondheid en uitbreiding van de bijenstand. En nog mooier, je wordt 1 keer per jaar uitgenodigd om bij een imkerij kennis te nemen van het bijenleven en bijenproducten zoals de overheerlijke honing.

Hoe boeiend is dat bijenleven dan?

Heel boeiend. Een tipje van de sluier: het huishouden is super strak georganiseerd. De koningin legt duizenden eitjes per dag, soms zelfs 15.000 eitjes per dag! Ze heeft continue verzorging van 12 werkers die haar schoonlikken, op goede temperatuur houden en konininnengelei voeren, powervoedsel ten top. Andere bijenwerkers werker niet van 9 tot 5 maar dag in dag uit en tot de dood hen scheidt. Ze verzamelen honing, bestuiven plantjes en bloemen, houden de kast schoon, bouwen cellen om de honing in op te slaan en de jonge bijtjes in te kweken. Niet te vergeten, de darren. Dat zijn de luie bijen. Jaja, zelfs in het bijenvolk zitten ze erbij. De types die lekker hangen rond de korf en uitvliegen om te paren als jonge koninginnen in actie komen.

Een boeiend volk en niet voor niets genoemd de bezige bij. Steun deze wonderlijke dieren en adopteer een bijenvolk, juist nu in het jaar van de bij. Een mooi cadeau voor vaderdag, don´t you think?

 

Related posts

1 Comment

Leave a Reply