Een afvalvrije Sustainable YOU

Een afvalvrije Sustainable YOU

Nederland produceert jaarlijks ongeveer 60 miljoen ton afval. De afgelopen zestig jaar is de hoeveelheid afval per inwoner verviervoudigd, omdat we steeds meer consumeren. Gelukkig kunnen we afval scheiden en zijn er legio manieren om creatief met afval om te gaan. Waar liggen onze afvalkansen?

Iedere dag produceren we per persoon ongeveer anderhalve kilo huishoudelijk afval. Dat is plusminus 512 kilogram per jaar, waarvan gemiddeld de helft bij het restafval belandt. Dit betekent dat de helft van het huishoudelijk afval gescheiden wordt ingeleverd. Van het restafval kan nog 60 procent worden gerecycled. Elke kilo afval die niet naar de verbrandingsoven gaat, bespaart de gemeenschap 5 eurocent, dus door meer afval te scheiden in Nederland kunnen we miljoenen euro’s EN grondstoffen besparen EN co2-uitstoot voorkomen. Gemiddeld kun je 6 kilo co2 per 100 kilo afval rekenen. De co2-uitstoot door afval is in totaal plusminus 8 procent van de Nederlandse co2-uitstoot.

Kortom, time for change. Er zijn talrijke opties om nu je afval te verminderen of beter te scheiden. Voorkomen is beter dan genezen. Ga dus altijd voor kwaliteit en onderhoud producten goed zodat ze lang meegaan.

Tip 1: Beperk afval door spullen te huren, te ruilen of te delen en in ieder geval niet meer te kopen dan nodig, en bedenk als je producten aanschaft wat je eventueel met het product kunt doen na gebruik.

Tip 2: Spullen hergebruiken of upcyclen (hetzelfde product oppimpen en hergebruiken voor een vergelijkbaar of ander doel) is groener dan spullen recyclen, omdat in het recycleproces energie en soms ook water en andere grondstoffen worden verbruikt.

In de winkel zelf kun je veel doen om afval te verminderen.

Tip 3: Let daarom op verpakkingsmateriaal en koop producten met zo min mogelijk verpakking. Koop daarom ook groot in, vooral producten die lang meegaan, dus liever grote flessen siroop dan kleine pakjes sap of liever een grootverpakking rijst, dan buideltjes rijst apart verpakt. Neem uiteraard je eigen boodschappentas mee.

Het meeste afval gaat naar de afvalverbrandingsinstallatie. Hoe zuiverder afval thuis wordt gescheiden, hoe efficiënter het afvalscheidingsproces en hoe minder afval overblijft voor verbranding. In de verbrandingsinstallatie wordt blik er nog uit wordt gehaald, dus:

Tip 4: Stop blikjes niet vol met ander afval, want dat maakt dit scheidingsproces moeilijker.

Bij verpakkingsplastic, kleding en gft bestaan de beste mogelijkheden voor verbeterde afvalscheiding. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo’n 50 tot 60 kilo plastic verpakkingen per jaar. Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in ons land komt van huishoudens. De gescheiden inzameling van plastic verpakkingen vermindert de co2-uitstoot, vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 100.000 huishoudens.

Tip 5: zamel plastic apart in! Meer informatie en ook inleverpunten vind je op www.plasticheroes.nl. ChildsLife zamelt plastic doppen in waarbij 1 kilogram aan doppen voor 1 warme maaltijd voor een kind in armoede staat. Ondersteun dit initiatief en kijk voor verzamelpunten op www.doppen-verzamelen.nl.

In Nederland wordt plusminus 2,6 miljoen ton papier ingezameld en gerecycled, op een totaal van 2,9 miljoen ton papier dat ieder jaar wordt gebruikt. Dit levert een besparing op van 7 miljoen bomen.Er belanden volgens Milieu Centraal jaarlijks, als je geen brievenbussticker op je brievenbus plakt, plusminus 1720 ongeadresseerde reclamefolders op de deurmat. Dat zijn 33 folders per week. Het komt neer op 34 kilogram reclamedrukwerk per jaar.

Tip 6: Met een JA/NEE-  of NEE/NEE- sticker op de brievenbus, gratis verkrijgbaar bij het gemeentehuis, door tijdschriften en kranten digitaal te lezen en door zo min mogelijk te printen voorkom je een hoop papieren afval en plastic wikkels.

Bedenk voordat je apparaten, kleding of andere spullen echt weggooit, of je er iemand anders niet nog blij mee kunt maken door het te verkopen of weg te geven. Kringloopwinkels hebben vaak een gratis ophaalservice voor alle nog bruikbare spullen en als je het gratis aanbiedt, op bijvoorbeeld Marktplaats, maak je er vaak ook nog iemand gelukkig mee.

Tip 7: Spullen weggooien als ze kapot zijn? Dat is niet langer nodig. Bezoek een Repair Café (www.repaircafe.nl) bij jou in de buurt en laat je inspireren door de originele oplossingen die bezoekers hebben voor jouw kapotte product. Online vind je tal van websites waarop je spullen tegen betaling of gratis kunt aanbieden. Volgens Peerby gebruiken we 80 procent van onze spullen slechts één keer per maand. Reden dus om spullen te delen op www.peerby.com of www.spullendelen.nl.

Elektronische apparatuur kun je verkopen en afdanken bij een milieustraat of winkel van vergelijkbare apparaten, maar je kunt deze ook inleveren bij instanties die er iets goeds mee doen.

Tip 8: Zo kunnen computers een tweede leven krijgen bij Stichting pc & werk  (www.pcenwerk.nl) en lever je je telefoon bijvoorbeeld in bij www.recell.nl, waar je kunt kiezen uit meerdere goede doelen, of bij unicef.Op www.wecycle.nl vind je de dichtstbijzijnde inleverpunten voor oude elektrische apparaten en lampen.

Ben je door de scheidingshectiek het overzicht kwijtgeraakt?

Tip 9: De website en gratis app Recyclemanager laten zien waar de verschillende soorten afval thuishoren en waar inleverpunten zijn (www.recyclemanager.nl).

In 2010 kostte het opruimen van de openbare ruimte in Nederland 250 miljoen euro. In Nederland belandt naar schatting ruim 4 procent van het huishoudelijke restafval (schattingen lopen uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo) op straat in plaats van direct in de afvalcontainer. Producten van plastic zoals een patatbakje of snoepwikkel, vergaan niet, maar vallen uiteen in minuscule deeltjes die in de bodem of in het water blijven rondzwerven. Gewoon lekker weggooien in de prullenbak dus. Wil je actief worden in het schoonhouden van Nederland? Begin met iedere dag een stuk zwerfafval op straat op te pakken. Meer doen?

Tip 10: Meld zwerfafval met de BuitenBeter-app of bij de (online) Milieuklachtlijn van de gemeente. Meld je actie aan op www.supportervanschoon.nl. De No Impact Week inspireert anderen het experiment van de No Impact Man een week uit te proberen. Lees meer op op www.noimpactproject.org, www.noimpactweeknl.wordpress.com en bekijk ook een het blog www.levenzonderafval.blogspot.nl.

Related posts

Leave a Reply