Bamboemania

Bamboemania

Bamboe, hét sexy hardhout van de 21e eeuw? In Europa is bamboe nog niet zo hip and happening als in Azië, Afrika en Zuid Amerika, maar o zo trendy in wording. Niet alleen omdat het groeit als een gek en lang meegaat, maar ook omdat het ecologisch verantwoord geteeld wordt en oneindig veel toepassingsmogelijkheden heeft.

Buitengewoon bamboe

Bamboe is een grassoort, van binnen hol en, raar maar waar, harder dan de meeste houtsoorten door zijn compacte vezelstructuur.  Er bestaan zo’n 1300 groene, gele, oranje en rode bamboesoorten. Bamboe kan groeien in droge en vochtige condities, maar groeit het snelst in (sub)tropische klimaatzones zoals in China en Latijns-Amerika. Bamboe heeft bewezen dat het spreekwoord ‘groeien als kool’ er helemaal naast zit. Bamboe is namelijk de snelst groeiende plant ter wereld. De reuzenbamboe kan in het groeiseizoen wel 30 tot 50 cm per dag groeien en de stam kan 35 meter hoog worden en tot 30 centimeter dik. Na 3 tot 5 jaar is bamboe klaar om geoogst te worden. In vergelijking, de snel groeiende eucalyptus doet daar 15 jaar over, de beuk 40 jaar, teak 70 jaar en eiken zelfs 80 jaar. Een bamboeplant produceert per jaar ook nog eens meerdere stammen. Omdat de plant na kap blijft leven kan één bamboewortel tijdens zijn levensduur maar liefst 15 km aan bruikbare stam produceren!

Een mooie en niet onbelangrijke bijzaak is dat bamboe grote hoeveelheid CO2 uit de atmosfeer opneemt, maar liefst 2,5 tot 5 keer meer dan andere houtproductiebossen. Bamboebossen produceren ook meer zuurstof.  Het uitgebreide wortelsysteem beschermt tegen bodemerosie en bamboe zorgt voor een goede leefomgeving voor insecten, vogels en dieren. Bovendien is bamboe relatief makkelijk en goedkoop voor de lokale bevolking in ontwikkelingslanden te verbouwen. Er zijn meerdere oogsten per jaar en de kans op een misoogst is klein.

Bamboenoot

Een noot bij de vele voordelen van bamboe is dat sommige bamboesoorten slechter lijken te scoren in milieukosten dan sommige houtalternatieven in Europa in een zogenaamde Life Cycle Assessment. Zo’n onderzoek geeft echter een vertekend beeld omdat niet alle andere factoren worden meegenomen zoals de CO2 opname van bamboe tijdens de groei, de vele toepassingsmogelijkheden en de groeisnelheid, die natuurlijk wel van groot belang zijn in het kader van de uitputting van grondstoffen. Zeer recent onderzoek heeft aangetoond dat industriële bamboeproducten die verscheept worden naar Europa gelabeld kunnen worden als CO2-neutraal door de grote CO2 opname van de bamboeplant. Bamboe blijft dus de betere keuze.

Bamboo can do

Wat te denken van een Apple I-phone bamboehoes, bamboe ski’s, bamboe parket, tafels en stoelen, lampen, hengels, speelgoed, kleding, luiers, en muziekinstrumenten? Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het kan van bamboe gemaakt worden. In vrijwel alle sectoren, van huishouden tot industrie, van transport en visserij tot aan landbouw en niet onbelangrijk, de bouw is toepassing mogelijk. Bamboe is ook als biobrandstof zeer bruikbaar waar bij bamboe de verbrandingswaarde 15% hoger ligt dan van hout. Bamboe is ook een lekkere snack voor bijvoorbeeld de panda en de gorilla, de bladeren voor vele andere dieren en de scheuten kan zelfs de mens eten. Bamboe wordt nog niet lang maar wel heel succesvol toegepast ook voor kleding. Grote voordelen boven katoen zijn de milieuvriendelijke teelt zonder bestrijdingsmiddelen, weinig waterverbruik, bamboe is antibacterieel van nature en vaak vele malen zachter dan katoen. In kleding is bamboe luchtig en koel. Het wordt ook wel ‘airco kleding’ genoemd.

Bamboe is hot

Bamboe op grote schaal toepassen zou een mooie stap zijn richting oplossing van het klimaatprobleem, bescherming van oerbossen en waterreservoirs, tegengaan van bodemerosie en een einde aan armoede voor lokale gemeenschappen. Bamboe is zo veelzijdig als geen enkel ander gewas en heeft alles in zich om de hit van de 21e eeuw te worden. Zoals de Chinezen spreekwoordelijk zeggen: de bamboe staat in je hart gegrift. Wij zeggen: maak je klaar voor bamboemania!

What about de panda?

De panda is bij uitstek fan van bamboe. Komt de panda dan niet in gevaar als we grootschalig overgaan op bamboe? Gelukkig is de bamboesoort die commercieel veel gebruikt wordt niet gelijk aan de kleinere bamboesoort die de panda goed smaakt. De snel groeiende reuzenbamboe die wij gebruiken groeit bovendien in andere delen van China dan in het leefgebied van de panda.

Bamboe ijzersterk als bouwmateriaal en voor meubels

Dankzij nieuwe productieprocessen en de goede vezelstructuur zijn er bouwmaterialen van bamboe die harder zijn dan menig tropisch hardhout en zelfs vergelijkbaar met staal. Deze zijn op alle gebruikelijke manieren te verwerken. Hele huizen kunnen tegenwoordig van bamboe worden gemaakt en ook allerlei soorten meubels. MOSO is een duurzame Nederlandse bamboeleverancier dankzij de maatschappelijk verantwoorde productie, lage emissies door bijvoorbeeld gebruik van zaagsel als energiebron, goede recyclebaarheid van bamboe en CO2 neutraliteit over de gehele levensduur. Hun ‘Green Premium Label’ geeft de groenste oplossing voor de bouw: FSC-gecertificeerde bamboe dat met formaldehyde vrije lijmen is gemaakt.

Een bamboetrui, iets voor jou?

Bamboe is een grassoort die groeit zonder tussenkomst van mensen. Bamboe groeit heel dicht op elkaar waardoor de opbrengst per hectare 10 x groter is dan bij katoen. Bamboetextiel is 100% natuurlijk, biologisch afbreekbaar, hypoallergeen (dus perfect voor de gevoelige huid) en absorbeert 60% meer water dan katoen. Bamboe is thermo-regulerend, dus ademend in de zomer en warm houdend in de winter. Bamboe is door deze eigenschappen ook uitermate geschikt voor luiers, zoals de Bambo Nature luiers, verkrijgbaar bij Ekoplaza. Maar denk ook aan zoiets simpels als sokken.

Kortom, enjoy bamboemania!

Related posts

5 Comments

 • Posted 24/05/2012

  Sustainable Susan

  Bamboe is hot! Visit Bamboemania http://t.co/FNPORkHm

 • Posted 26/10/2012

  m.mein

  ik heb veel bamboe wil je het kopen

  Met vriendelijke groet Michiel

  • Posted 28/11/2012

   Susan

   Wellicht in de toekomst als we onze plannen voor duurzame bamboemeubels hebben uitgedacht. Dank voor de tip.

 • Posted 30/09/2014

  generate local

  Very good post! We will be linking to this particularly great post on our site.
  Keep up the great writing.

 • Trackback: Compenseer je CO2-uitstoot | Stichting Barbarugo

Leave a Reply