De goede olie

De goede olie

Omega 3-vetzuren hebben we allemaal hard nodig, zowel voor cognitieve ontwikkeling als voorkoming van chronische ziekten. Je kunt flink veel vette vis(olie) gaan eten en dan kom je wel op een aardig niveau, maar ja, de visstand is nou niet om over naar huis te schrijven en de vis vaak vervuild. Wat is een groen en gezond alternatief?

Sinds 1950 is de mens 2 keer zoveel vis gaan eten. Dit en een toenemende bevolking zorgt voor gigantische overbevissing. Raar maar waar, als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten, kunnen de oceanen over minder dan 40 jaar leeggevist zijn (!). Lees die regel nog een keer, ontzettend bizar toch?

De visserij zorgt bovendien voor tal van ecologische problemen zoals CO2-uitstoot door vangst en transport en verwoesting van het bodemleven. Nooit meer vis eten is een maatregel die niet iedereen zal aanstaan, maar bewust je vismaaltijd kiezen kan natuurlijk wel. Hoe?

Bewust kiezen voor vis(olie)

In Let’s go green wordt precies uitgelegd waar je op moet letten bij de aankoop van wilde en kweekvis, wat alle keurmerken precies inhouden, wat wordt bedoeld met de ‘plastic soep’ en meer. Kern is:

 

  1. 1 keer per week vis is voldoende als je gevarieerd eet en aanvult met noten, pitten, zaden en dergelijke;
  2. De VISwijzer van het WNF en Stichting De Noordzee op www.goedevis.nl en via hun app laat zien wat de duurzame keuze is, welke vis een prima tweede keuze is en welke vis je liever niet koopt. Download de VISwijzer-app, open deze bij iedere visaankoop die je doet en kies voor de groene variant;
  3. Koop vis bij de lokale visboer (op de boerenmarkt) die kleinschalig vis vangt op een verantwoorde manier;
  4. Koop wilde vis altijd van het MSC-keurmerk;
  5. Koop kweekvis altijd van het ASC-keurmerk en bij voorkeur ook met biologische certificatie.

Over keurmerken is altijd veel te doen. Sommigen vinden het MSC- en ASC-keurmerk niet strikt genoeg, maar ga ervanuit dat de vissen met dit keurmerk in ieder geval met meer oog voor milieu en dier zijn gevangen en verwerkt.

Verstandig is om omega 3-vetzuren bij te slikken want daarvan heb je nu eenmaal snel te weinig. Het is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen, draagt bij tot de instandhouding van de normale werking van het hart en tot de instandhouding van de normale hersenfunctie en gezichtsvermogen en in het geval van een zwangerschap bij de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van een ongeboren kind. Er bestaat natuurlijk een zee aan keuze, maar Omega-3 visolie die MSC-gecertificeerd is, bestaat nauwelijks. Het merk Arctic Blue verkoopt deze wel, een dikke aanrader dus. Kleine capsules, gemaakt van gezuiverde verse visolie, dus zonder oprispingen.

AB_infographic_Nederlands_MSC

 

Veggie omega-3 olie

Zal het mogelijk zijn om je broodnodige omega-3 vetzuren ook zonder nuttigen van vis binnen te krijgen? Want let’s face it, de zee wordt leeggevist en de oceaan wordt als een soort toiletpot voor onze verontreinigde stoffen en afval gebruikt. De gifstoffen die in de natuur terechtkomen, belanden samen met plastic niet alleen in wilde vis, maar ook in gekweekte vis doordat zij vaak gemalen wilde vis als voer krijgen.

Ja, het is minder bekend maar omega-3 vetzuren kun je ook binnenkrijgen zonder vis te eten. Het betreft algenolie waarin het type omega-3 DHA voorkomt. Het is snel opneembaar, geeft geen oprispingen zoals die nog wel eens voorkomen bij visolie en het is uitermate geschikt voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven en natuurlijk vegetariers en veganisten.

Sustainable Susan is groot fan van algenolie. De gekweekte versie is niet verontreinigd en geen enkel dier vindt de dood voor dit supplement. Na onderzoek zal ik toch ook hier voor Arctic Blue kiezen. Als eerste hebben zij het Europese Vegan keurmerk gekregen omdat het omhulsel van dierlijke gelatine is vervangen door zeewierextract. Wel zo fijn als je veganist bent. Bovendien is de algenolie van Arctic Blue gunstiger geprijst dan die van de concurrenten.

WIN * WIN * WIN

Wil je graag de eerste veganistische algenolie met de kracht van visolie proberen? Like de Facebook-pagina Sustainable YOU en vertel hieronder waarom jij deze goede olie verdient. Voor het weekend worden 2 winnaars getrokken. Wellicht kan jij dan met goede olie het Paasweekend in.

 

Related posts

1 Comment

  • Posted 29/03/2016

    Josanne

    Weer zo’n super tip van Sustainable Susan! Superolie voor mij en mijn ongeboren kindje 🙂

Leave a Reply