Duurzaam WK?

Duurzaam WK?

Jaaaa, het WK in Brazilie begint bijna! Er zijn geen hoge verwachtingen voor het Nederlands elftal, maar wel voor een groen WK. Volgens UNEP was de carbon footprint van het WK in Zuid-Afrika 1.65 million ton CO2-eq. UNEP wil dat de FIFA nu ambitieuze duurzame maatregelen neemt. Een uitgebreide strategie van de FIFA ligt op tafel, maar wat betekenen ze en wat kunnen we zelf doen?

Brazilie heeft toegzegd het eerste WK te organiseren waarin alle stadiums groene certificaties hebben. De certificaties focussen zich op hergebruik van materialen, efficiente verlichting, energiegebruik en water management. Wat dat precies inhoudt, in hoeverre toezeggingen in Latijns-Amerika stand houden en welke certificaties dit zijn is enigszins onduidelijk maar het lijkt een goede stap, zeker als de duurzaamheidscoordinator van het WK dit zegt.

De UNEP blijft aandringen bij de Braziliaanse regering. Het Braziliaanse ‘Ministerie van Ontwikkeling ’ heeft de UNEP beloofd om de ontwikkeling van een duurzame voedselproductie te stimuleren, voedselverspilling tegen te gaan en biologisch en gezond voedsel toegankelijker te maken, in de twaalf steden waar tijdens het WK dit jaar gevoetbald zal worden. Bij de campagne zullen 400.000 families betrokken zijn als producent van biologische landbouw.

De UNEP staat ook in nauwe contact met het ministerie voor het Green Passport initiative waarin toeristen en de toeristenindustrie middels een app duurzaam toerisme wordt aanbevolen.  The Green Passport Pledge, nodigt de toerismesector uit om duurzame praktijken in te voeren.

Veel intstanties grijpen het wereldkampioenschap voetbal aan om duurzaamheid terug op de kaart te zetten. Zo lanceerde het Green Meetings Industry Council (GMIC) in 2014 het Groene Elftal. Elf spelers vertegenwoordigen ieder concrete, praktische tips die samen je duurzaamheidscore behoorlijk zullen verhogen. Toepasbaar voor alle soorten evenementen waarvoor het zeker handige handvate biedt.

Terug naar de FIFA. Ik ben zeer benieuwd in hoeverre hun duurzaamheidsstrategie de aandacht krijgt die het verdient en in hoeverre de cijfers zullen uitwijzen of dit WK daadwerkelijk duurzamer te noemen is dan het WK in 2010. Het helpt wat dat betreft weinig dat dit land zo immens groot is en andere spelers van hot naar her vliegen (!). Ik ben benieuwd of deze vliegimpact wordt meegerekend in het totale CO2-verbruik. Het lijkt me gezien de grote impact die vervoer heeft op de CO2-balans heel sterk dat dit WK milieuvriendelijker is. Ik hoop ten zeerste dat de pledge die de FIFA doet om de uitstoot terug te dringen en te compenseren werkelijkheid wordt. We kunnen vele hectares aan boomaanplant verwachten om deze uitstoot te compenseren. Wellicht leuk voor de Amazone..?

Los van de spelers van alle elftallen en hun begeleiding zullen 600.000 buitenlandse toeristen worden verwelkomd. Voor de Nederlandse wedstrijden in de poulefase zijn in totaal zo’n 11.000 tickets beschikbaar. Er zullen heel wat meer Nederlanders afreizen dan die 11.000. Per persoon reken je voor een retourtje naar Brazilie 4,5 ton CO2. Hiervoor moet 1 boom 396.5 jaar groeien in de tropen en compensatie hiervoor kost €43,88. Dat is dus voor 1 persoon. Vermenigvuldigen we dat met let’s say 15.000 Nederlandse reizigers, dan komen we uit op 67,500 ton CO2-uitstoot en €658,200. En dit geldt alleen voor de Nederlanders en het vluchtje naar Brazilie. Wil je alle wedstrijden bijwonen dan zal je ook nog binnenlandse vluchten moeten maken. Zou iemand kunnen opstaan voor compensatie hiervan? De KNVB misschien? De spelers? Iedereen persoonlijk? Hoe mooi zou het zijn als compensatie voor de vluchten verplicht werd gesteld!

De thuisblijvers hebben andere zaken aan het hoofd zoals welke bier wordt ingekocht, waar wordt gekeken en wie er zal winnen natuurlijk. Bovendien zijn er alweer tal van gadgets in omloop. Eén op de vijf Nederlanders is van plan om €20 uit te geven aan oranje WK-gadgets. Dat is 60 miljoen Euro in totaal. Helaas zijn er weinig duurzame accessoires in omloop. Ik zeg, lekker laten liggen die eenmalig gebruikte plastics. Als iemand een duurzame oranje-gadget hype ontdekt, dan hoor ik dat graag! Natuurlijk kopen we heerlijk Nederlands biologisch bier bijvoorbeeld bij de Prael of van Brouwerij ‘t IJ.

Sustainable Susan gaat zeker van het voetbal genieten, op mijn oranje bank (die heb ik serieus) en met mijn vintage oranje Davis Cup gadgets! Hup Holland HUP!

Related posts

Leave a Reply