Duurzame dinsdag

Duurzame dinsdag

Dinsdag 3 september is Sustainable Susan jarig en is het Duurzame Dinsdag, wat een happy coincidence! Wat heeft Duurzame Dinsdag opgeleverd en hoe werd de koffer vol duurzame innovaties door de politiek ontvangen?

Op dinsdag 3 september heeft staatssecretaris Wilma Mansveld, namens het kabinet, de Duurzame Dinsdagkoffer in ontvangst genomen, gevuld met ruim 300 duurzame initiatieven van bedrijven, organisaties en burgers. Duurzame Dinsdag vraagt aandacht voor innovatieve duurzame ideeën uit de samenleving die bijdragen aan verduurzaming van Nederland en geeft bij de politiek aan wat nodig is in wet- en regelgeving om duurzaam te kunnen innoveren en opereren. De inhoud van de koffer laat politici zien welke duurzame trends in Nederland spelen en hoe zij daar op kunnen inspelen.

Minisymposium ’15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’

Greenwish organiseerde bovendien een minisymposium ‘15 jaar duurzame innovatie vanuit de samenleving’ en lanceerde het essay ‘Geen parels zonder oesterbank’, waarin de meest opmerkelijke resultaten van de afgelopen 15 jaar aan bod kwamen. In dialoog met een aantal visionairs is een discussie ontstaan over de toekomst van duurzaam maatschappelijk initiatief.

Conclusie is dat meer ideeën nodig zijn. Nederland kan koploper worden in duurzame ontwikkeling, als overheid en politiek ideeën en initiatieven uit de samenleving serieus nemen. De kennis en creativiteit van individuele mensen wordt onvoldoende benut. Als we deze beter op waarde inschatten en gebruiken, komen er niet alleen meer technische innovaties tot stand, maar ook sociale innovaties.

Tweede duurzame Troonrede door Marjan Minnesma

“Leiderschap, lef en visie, investeringen van velen en een omslag in denken leveren een nieuwe, schone en gezonde economie op. Uiteindelijk levert dat meer kwaliteit van leven, heel veel banen en een volhoudbare economie op die tegen een stootje kan. 100% Duurzame Energie in 2030. Het kan als je het wilt. Alles ligt klaar: de technieken zijn er, de ideeën en zelfs de middelen als we zaken anders organiseren en slimmer aanpakken.”

Dit stelt Marjan Minnesma, directeur van Urgenda die zij uitsprak op Duurzame Dinsdag. “Grote groepen mensen staan al klaar en willen aan de slag. Vele goede voorbeelden zijn al voorhanden. Wat let ons om op te schalen en samen te doen wat nodig is?”

DUS

Een mooi verhaal en ook een interessante koffer boordevol mooie inititatieven. En dit is nog maar een topje van de ijsberg. Maar wat gebeurt nu verder met de koffer en wie doet de troonrede eer aan? De politiek zal er niet van wakker liggen. Duurzaam Nederland is al mee en de vraag is hoeveel Nederlanders bij Duurzame Dinsdag stil zullen staan. Toch is ook dit initiatief, deze dag vol activiteiten, lintjes, troonrede, koffer weer een stap in de goede richting waardoor wellicht toch weer wat harten zijn geopend voor duurzaamheid. Maar toch, het zou fijn zijn als de politiek nu echt eens serieus aan de slag zou gaan met duurzaamheid integreren in alle aspecten van beleid en wetgeving… De tijd zal het leren. Sustainable Susan heeft in ieder geval een positieve en duurzame dinsdag verjaardag.

Prijswinnaars Duurzame Dinsdag

GasTerra Energieprijs

Rest NRG – Joop de Kock – Leidschendam

Lidl Voedselprijs

Goede vis op het bord – Mieke Snoek – Amsterdam

Duurzame Dinsdagprijs

Foodiebag – Lisanne Addink – Zeist

Duurzame Lintjes

De jury onderscheidde een drietal personen met het Duurzame Lintje. Minister Ronald Plasterk reikte deze uit aan:

De heer Ton Willemsen

Mevrouw Kitty van der Heijden

De heer Wubbo Ockels

Related posts

Leave a Reply