Duurzame kerstboom

Duurzame kerstboom

De ‘Taas’ liedjes, zoals mijn zoontje Sinterklaas noemt, klinken nog in de woonkamer maar de kerstdagen staan ook alweer voor de deur. En zoals ieder jaar klopt ons hart vol verwachting ook dit jaar weer hoe en waar we kerst vieren.

Vorig jaar zaten we met de familie tussen de witte dennenbomen in Zwitserland en het jaar daarvoor woonden we nog in de VS. Beide jaren geen boom dus. Nu we een eigen huisje hebben, een kind van anderhalf en kerst in Nederland is het tijd een boom aan te schaffen. Een kunstboom is niet duurzaam door transport en milieuonvriendelijke productie. Een standaard boom kopen en dan bij het oud vuil is niet duurzaam aangezien het verbranden van de standaard wegwerpkerstbomen zorgt voor massa’s extra CO2 in de lucht.
 Een betere optie is een kerstboom ‘recyclen’, door hem elk jaar na de feestdagen weer in eigen tuin te planten, maar Sustainable Susan heeft slechts een balkon. Hoe gaan we dat regelen en wat zijn de duurzame opties?

Tradities

We houden van tradities, van de geurende naalderige kerstboom met versiering, ondanks dat het eigenlijk natuurlijk een beetje vreemd is allemaal. Waarom een boom versieren met glanzende ballen en lichten (LED-lampjes uiteraard), daar is een boom toch niet voor bedoeld? Soms ziet het er ook een beetje zielig uit. Heel begrijpelijk dat sommigen kiezen geen boom te nemen en een alternatief zoeken.

Een duurzame kerstboom

Toch gaan we voor de boom, juist om die tradities in ere te houden en ons zoontje kennis te laten maken met kerst. Kerstbomen zijn meestal sparren. Kwekerijen die aangesloten zijn bij de Vereniging Duurzame Boomkwekers – nu zo’n 50 leden – kweken de duurzame variant. Het verschil zit hem in duurzaamheid en milieubewustzijn. Het telingsproces kan namelijk met zo min mogelijk chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest worden gedaan en met respect voor de natuur. Natuur en omgevingsfactoren worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering, denk aan energie, water en papierverbruik. Ook aan sociaaleconomische aspecten wordt aandacht geschonken. Dus geen extreem lage lonen door inhuur van buitenlandse werknemers en dergelijke. Bomen met een EKO Label of MILIEUKEUR bewijst de duurzaamheid.

Huur een boom

Na het adopteren van een kip, een geit of een bijenvolk, kan je nu ook duurzame kerstbomen adopteren. Je koopt in dat geval geen kerstboom maar je huurt er een. Het is een levende boom die na gebruik weer vrolijk wordt terug geplant. Sustainable Susan is direct na het heilig avondje, op 6 december te vinden bij Eco-Logisch in Amsterdam voor het huren van een kerstboom.

Als je echt een groene kerst wilt, lees dan ook dit artikel van Ecomama over hoe je je gehuurde kerstboom zo duurzaam mogelijk inricht, en hoe je zorgt voor zo duurzaam mogelijke verlichting en boodschappen.

Alternatieven?

Liever geen boom? Dat is helemaal duurzaam! Denk niet dat je met een kunstkerstboom duurzamer uit bent. De productie en transport kost vijf keer zoveel energie als die van een lokaal gekweekte kerstboom en dan hebben we het alleen over energie. Dus liever niet, tenzij je de kunstboom tenminste 10 jaren in plaats van een kerstboom gebruikt.

Andere alternatieven bestaan in overvloed. Denk aan kartonnen bomen bijv. de 1 meter hoge JULMYS 15,00 euro IKEA kerstboom, die je zelf naar smaak kan behangen en zelfs na kerst weer met bijvoorbeeld Pasen kan gebruiken. Een ander idee is een groot laken bedrukken met een afbeelding van een kerstboom. Past in elke kamer en ook te gebruiken als tafelkleed. Overigens vind je op Marktplaats ook tientallen kunstbomen en kerstversieringen. Een vintage kerstboom is helemaal in de kerstgedachte, vind je niet?

Enjoy en happy feestdagen!

Sustainable Susan

Related posts

2 Comments

  • Posted 26/11/2012

    Susan Overakker

    Duurzame kerstboom of een alternatieve kerstboom, anno 2012 kan alles http://t.co/cBdwmEK9

  • Posted 26/11/2012

    Josien

    Leuk!!!

Leave a Reply