Earth Day – doe mee

Earth Day – doe mee

Op woensdag 22 april vindt de Earth Day, de dag van de aarde, voor de 45e keer plaats. In 192 landen wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor het beschermen en behouden van een leefbare aarde. In Nederland worden er sinds 2005 activiteiten op die dag georganiseerd. Hoe kun jij Earth Day zo groen mogelijk vieren?

In Nederland vertegenwoordigt de Stichting Dag van de Aarde de Earth Day Association. Zij verzamelt alle activiteiten, van prestatielopen tot poëziewedstrijden en van straat-schoonmaakacties tot demonstraties tegen milieuvervuiling, die door het land worden georganiseerd en geven ook een krant uit, De Krant van de Aarde. Op hun Facebook pagina vind je meer informatie over de verschillende activiteiten. Het accent ligt altijd op positivisme, op een goede daad voor een betere wereld. Enkele voorbeelden van activiteiten die dit jaar plaatsvinden:

 • In Amsterdam wordt in Artis op 22 april de derde editie van de Dag van de Milieufilosofie gehouden.
 • Imker Pim Lemmers roept via social media op om op de Dag van de Aarde overal bloemen te zaaien voor de bijen en vlinders.
 • Het Nederlandse duurzame babymerk Laladoo organiseert in samenwerking met het Mama Café Netwerk een actie waarbij bloemzaadjes door heel Nederland door moeders worden verstrooid. 
 • Jongeren Milieu Actief wil die dag in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven 1000 ‘seedbombs’ gaan rondstrooien: pakketjes van aarde, voedingsstoffen en zaadjes die, als ze ontkiemen, kleur brengen tussen het grijze beton.
 • De Radboud Universiteit onthult van een kunstwerk genaamd Canned Dreams en houdt aanvullend een duurzaamheidsmarkt op het Erasmusplein. De TU Delft presenteert de meest actuele inzichten rondom de staat van onze aarde. Onderwerpen zijn satellietwaarneming, oceaanstromingen, de biosfeer, aardbevingen en de toekomst van onze planeet. De bijeenkomst vindt plaats in het Meisjeshuis in Delft en is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in onze planeet.

En zo zijn er nog veel meer. Wat kun je nu zelf doen op de Dag van de Aarde? Even een paar ideeen die eenvoudig en leuk zijn om te doen.

 1. Bak iets feestelijks in de kleur groen. Maak bijvoorbeeld een aantal groene biologische cupcakes voor op school, op het werk of voor je buren en leg uit waarom je ze hebt gebakken.
 2. Doe aan guerrila gardening. Koop een aantal biologische zaadjes of plantjes en adopteer een perkje bij jou in de straat waar nog geen plantjes groeien. Hoe meer groen, hoe beter, zeker in steden.
 3. Koop een bijen- of insektenhotel, bijvoorbeeld bij Intratuin, en plaats deze naast geurende bloemen.
 4. Maak knutselwerkjes met je kinderen die in het teken staan van de aarde, bak samen een groen maaltje, maak groene ijsjes van kiwi, leg een kindermoestuintje aan of ga met ze op pad in de buurt om zwefvuil op te rapen.
 5. Organiseer een buurtactiviteit op straat of in de natuur, bijvoorbeeld een vegetarische bbq, een straatveegactie of een goede doelen sportdag.
 6. Bezoek een van de activiteiten die georganiseerd worden elders.
 7. Eet vegetarisch, veroorzaak bij de inkoop zo min mogelijk afval en verspil geen voedsel.
 8. Doe een groene daad, bijvoorbeeld door informatie aan te vragen over energiezuiniger wonen, door beter afval te scheiden en minder afval te veroorzaken, door je te committeren aan een maand lang geen kleding kopen, door over te gaan op eco-cosmetica etc.
 9. Word lid van het WNF of een ander groen goed doel.
 10. Ga vandaag alleen te voet of met de fiets op pad en laat in ieder geval je auto staan.

1001 andere tips vind je in Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven. Je kunt het boek HIER reserveren en als eerste in huis hebben. Op 18 mei wordt het dan naar je toegestuurd.

 

 

Related posts

Leave a Reply