Eco-cosmetica

Eco-cosmetica

Volgens de Environmental Working Group in de VS zijn slechts 11% van de 10,500 ingrediënten in schoonheidsproducten getest op veiligheid. De verpakkingen zien er vaak geweldig en soms ontzettend duur uit, maar wat erin zit kan ronduit giftig zijn, voor jou en voor het milieu. Wat weten we nu eigenlijk van de ingrediënten in onze verzorgingsproducten?


Bij cosmetica denk je wellicht meteen aan make-up, maar het omvat veel meer. Eigenlijk zijn het alle producten die we dagelijks voor onze verzorging gebruiken zoals shampoo, douchegel, deodorant, mascara, haargel, tandpasta, crèmes en bodylotions.

Het verontrustende is dat in die producten allerlei chemische middelen worden gebruikt. De mooie woorden en sterke reclames claimen voordelen van langdurig gebruik van producten, maar helaas zijn deze meestal niet bewezen en werken ze zelfs averechts. Vaak wordt juist zeer beperkt op veiligheid getest. En als er wordt getest, dan nog steeds op dieren. Daarnaast verdwijnen de resten van cosmetica in de afvoer en dus in onze wateren.

Tijd om eens uit te vinden wat voor gekke spullen er in jouw producten zitten. Producten met ellenlange ingrediëntenlijsten met niet uit te spreken namen zijn al een indicatie voor misleiding. Kennis is macht. Alle ingrediënten kunnen we niet uit ons hoofd leren, maar we  kunnen wel letten op een aantal hardcore boosdoeners. De top 8 op een rij:

 1. Parfum: bij niet-biologische producten is parfum een synthetisch middel dat sterk allergiserend en huidverouderend werkt
 2. Minerale oliën (vaseline, petrolatum, parrafinum): deze stoffen sluiten de huid af en verstoren de werking van de huid
 3. Siliconen (dimethicone, cyclomethicone, simethicone): dezelfde werking als minerale oliën
 4. Sodium Lauryl Sulfate (SLS): voor schuimende werking, komt in het bloed, kan haaruitval geven en vormt schadelijke bijproducten
 5. Alle soorten parabenen (methyl-, ethyl-, butyl-, propylparaben): conserveringsmiddel, verstoren de hormoonbalans en verouderen de huid
 6. PEG’s (PolyEthyleneGlycol): vochtvasthouder, allergiserend, verstoring huidfunctie waardoor versnelde veroudering op kan treden en vormt schadelijke bijproducten
 7. Propylene Glycol: vochtvasthouder, zeer uitdrogend, kan reproductieve systeem verstoren, acne veroorzaken en sterk allergiserend werken
 8. Phenoxyethanol: conserveringsmiddel, giftig middel dat sterk allergiserend werkt

Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de uitgebreide database van de Environmental Working Group die precies aangeeft welk gevolg een bepaald ingrediënt heeft en welke merken veilig zijn. 

Hoe zit het met de labels en certificering?

Labels als natuurlijk, hypoallergeen, eco of herbal betekenen weinig. Bedrijven mogen bij een minuscuul druppeltje van een natuurlijk ingrediënt deze woorden gebruiken hoe ze willen. Let liever op certificeringen als je voor zekerheid wilt gaan, zoals die van EcoCert, Soil Association, ICADA, Natrue en de COSMOS Standard. Maar liever nog, check de ingrediëntenlijst, dan pas weet je wat je in handen hebt.

Wat zijn goede voorbeelden en waar moet ik zijn?

Merken als Weleda, Lavera, Dr. Hauschka en Living Nature zijn goede keuzes, vaak te verkrijgen in natuurvoedingswinkels of reformhuizen. The Body Shop, Lush en De Tuinen hebben producten die weliswaar dierproefvrij zijn, maar dat zegt nog niets over de ingrediënten die ze gebruiken. Dé uitvinding voor veilige cosmetica is C. Cosmetics and Care in Amsterdam. Zij geven gerichte adviezen en verkopen 17 productlijnen die allen natuurlijk zijn, grotendeels biologisch of gecertificeerd, bijvoorbeeld Naturelle d’Argan, Dr. Alkaitis, Sophyto, Pure Altitude en Happy Future. Ze hebben ook een online shop.

Nog even 10 mythen op een rij:

 1. Als het product te koop is in een apotheek is het veilig.
 2. Als het product duur is, is het goed.
 3. De cosmetica-industrie stelt standaarden voor veilige ingrediënten en gebruiken geen stoffen die aangetoond gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
 4. Dierproefvrije producten bevatten ook geen chemische ingrediënten.
 5. De EU verbiedt alle gevaarlijke chemicaliën in persoonlijke verzorgingsproducten.
 6. Ingrediënten die worden toegepast op de huid komen nauwelijks in het lichaam. En als het toch gebeurt, zijn de hoeveelheden te klein om negatieve impact te hebben.
 7. Producten voor kinderen die ‘hypoallergeen’ zijn, zijn veilig.
 8. Natuurlijke producten zijn altijd veiliger.
 9. Producten worden verwijderd uit de schappen als het bewezen schadelijk is.
 10. Veilige cosmetica is alleen voor vrouwen een probleem.

 

Related posts

Leave a Reply