Eerlijke kleding

Eerlijke kleding

Bangladesh april 2013 deed de wereld de ogen openen: de kledingindustrie rammelt aan alle kanten. De dupe zijn de arbeiders en het milieu. Gelukkig is daardoor eerlijke mode volop in de belangstelling komen te staan. Je kunt zelf een eerlijke garderobe opbouwen en het verschil maken met je kleding.

Steeds meer merken in de kledingindustrie moeten eraan geloven: eerlijke kleding, ofwel fair fashion is hot. Zelfs giganten als H&M adverteren met duurzaamheidsbeleid en geven klanten de mogelijkheid tweedehands kleding in te leveren tegen een H&M tegoedbon. Volgens sommigen zijn H&M praktijken geen fair fashion maar feitelijk een slimme verkooptruc want met die bon kopen de klanten weer vrolijk (de niet zo duurzame of eerlijke) kleding van H&M.

Toch is dit een stapje, een stapje naar bewustzijn. Bewustzijn dat fair fashion nog verre van vanzelfsprekend is in de kledingindustrie. Kinderhandjes plukken nog steeds katoen, in sweatshops werken duizenden mensen nog steeds tegen bizar lage lonen en bizar lange werkdagen en het milieu wordt er niet blijer van. Wat vinden wij als Nederlandse consument hiervan?

Uit een peiling van RankaBrand bleek dat 22% van de Nederlandse jongeren het liefste merken kopen die groen en eerlijk zijn. Niet super veel dus. NCDO liet ook een enquete erop los na de Bangladesh ramp. Na dit momentum was nog net een kleine meerderheid – 56% van de consumenten – bereid  10% extra te betalen voor een broek die gegarandeerd onder fatsoenlijke omstandigheden is gemaakt. Uit een eerder NCDO onderzoek bleek dat 40% van de Nederlanders bereid is om dingen te laten die slecht zijn voor de wereld.

Aanbod, kwaliteit en prijs even nog vaker de doorslag dan eerlijke arbeidsomstandigheden en minder milieubelasting. Met rampen als die van Bangladesh, het feit dat de media aandacht besteedt aan eerlijke mode en dat grote bedrijven als H&M ook stapjes zetten, raken we toch langzamerhand bewuster van problemen in de kledingindustrie. Toch blijft het een lastig verhaal. Een simpele, budgetvriendelijke route naar een verantwoorde kledingkast is nog niet present in Nederland. In 2011 bestond bij nog geen 5% van de modewinkels in Nederland meer dan een tiende van de collectie uit duurzame producten. Hoe komen we er dan achter welke merken letten op duurzaamheid?

Websites als die van Rankabrand.nl en GoedeWaar.nl bieden inzicht hierin. De websites van Made-By en Fair Wear Foundation geven aanvullend winkeladvies. Maar ook dan is het zoeken geblazen en het prijskaartje liegt er niet om, eerlijke mode is simpelweg nog duurder. Maar let wel, de omstandigheden waaronder ze gemaakt zijn zijn beter, de kwaliteit is vaak beter waardoor het langer meegaat en het voelt goed eerlijke mode te kopen. Wie wil nou niet met een big smile en goed gevoel een winkel verlaten? En hoe meer mensen duurzame mode gaan kopen hoe goedkoper deze op den duur wordt door schaalvoordelen.

Kortom, what can we do?

– Bezoek eens de bovengenoemde websites en vermijd winkels en merken zonder duurzaamheidsbeleid

– Koop niet alles wat los en vast zit maar kies voor must-haves

– Draag kleding ook daadwerkelijk, en zo lang mogelijk

– Upcycle (vermaak tot iets nieuws) waar mogelijk als je erop uitgekeken bent

– Snuffel eens rond bij fair fashion winkels als Charly & Mary in Amsterdam of Brandmission in Haarlem of Nukuhiva van Floortje Dessing in Amsterdam en Utrecht om idee te krijgen wat duurzame kleding precies is

– Bezoek de eco-fashion MINT event in Amsterdam 14&15 juli

– Organiseer een kledingruil met favo vrienden of familie, een perfecte manier om duurzaam je kledingkast te spekken

– Bezoek eens een tweedehands kledingshop

– Was op 30 graden en droog aan de lucht

– In voor actie? Stuur een mail naar favoriete winkels die duurzaamheid nog niet hoog in het vaandel hebben staan of por een merk op RankaBrand

Let’s go voor een groene gardarobe!

Related posts

3 Comments

 • Posted 24/02/2017

  Marlieke

  Tof dat je hier aandacht aan besteedt! Het kan soms nog lastig zijn om écht trendy duurzame kleding te kopen. Vandaar dat ik ongeveer 1,5 jaar geleden begon met mijn droom: mijn eigen eerlijke webshop vol vegan producten. Ik inspireer mensen graag door te laten zien dat het ook anders kan.

 • Posted 12/04/2017

  Marieke

  Het is gewoon heel belangrijk om eerlijke kleding te dragen in deze tijd.

 • Posted 24/04/2017

  Eva

  Heel goed dat je hier een blog over schrijft! Zeer belangrijk onderwerp in mijn ogen.

Leave a Reply