Go for it: Fairtrade Week

Go for it: Fairtrade Week

Huh, de Faitrade Week is toch al geweest? Ja dat klopt, in mei was de eerste, maar deze week (24-10 tot 1-11) krijg je nog een kans veel eerlijke boodschapjes tegen een gunstige prijs te doen. Wat zijn Sustainable Susan’s favoriete Fairtrade producten? Wat is jouw favoriete Fairtrade beleving en waaraan herken je eerlijke producten?

Doel Fairtrade Week

Tijdens deze landelijke campagneweek wordt het belang van eerlijke handel door veel supermarkten, Wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en individuen onder de aandacht gebracht. In heel Nederland vinden er tal van acties en evenementen plaats. In duizenden supermarkten en winkels zijn tijdens de Fairtrade Week diverse Fairtrade producten in de aanbieding, niet onaantrekkelijk dus.

Sustainable Susan’s favo Fairtrade producten

Steeds meer producten zijn Fairtrade verkrijgbaar en steeds meer Nederlanders (zelfs plusminus 60% kopen wel eens Fairtrade producten). Bananen, chocolade (denk Tony Chocolonely’s mmm) en koffie zijn waarschijnlijk de meest bekende, maar wist je dat je ook bloemen (met name rozen), kleding en sieraden in Fairtrade variant kunt kopen? Let’s go green geeft daar veel meer voorbeelden van en ook waar je die producten aantreft.

Bij uitstek de producten die Susan wekelijks of in ieder geval maandelijks Fairtrade inkoopt:

  1. Bananen
  2. Avocado
  3. Chocolade
  4. Thee

Waarom Fairtrade?

Stichting Max Havelaar, de Nederlandse eigenaar van het Fairtrade keurmerk: ‘Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.’

Boeren die zich organiseren in coöperaties, aangesloten bij Fairtrade, ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten. Met een betrouwbaar inkomen kunnen ze investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en de gemeenschap. Gedwongen arbeid en kinderarbeid worden uitgesloten, er zijn verantwoorde arbeidsomstandigheden en de boeren geven betere zorg aan het milieu.

Elders op de wereld krijgt dus iemand door jouw aankoop een beter leven.

Niet per se milieuvriendelijk

De boeren en de coöperatie zelf moeten aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is ook een milieuvriendelijke teelt.

Een milieuvriendelijke teelt betekent niet altijd dat de producten op biologische wijze geteelt worden of een lage CO2-voetafdruk hebben. Fairtrade producten komen vaak van ver. Het vervoer zorgt voor milieudruk. Daarnaast kan je product Fairtrade zijn maar nog steeds gewasbestrijdingsmiddelen bevatten. Let daarom ook op het groene of zwarte blaadje gevormd met sterren dat staat voor biologische teelt, goedgekeurd door de EU, of het EKO-Keurmerk. Dan weet je zeker dat strikte regels aan milieubehoud zijn gesteld.

Kiezen en genieten

Het is niet altijd makkelijk de keuze te maken tussen Fairtrade, biologisch, seizoensproducten of lokale producten. De wensen gaan soms samen maar soms ook niet. De vraag op het antwoord ‘Wat is dan een betere keuze?’ is ook niet makkelijk te geven omdat dit uit sociaal (betere leefomstandigheid van de boeren) en milieu (milieubehoud en lage CO2-footprint) oogpunt net anders kan zijn.

Een Afrikaanse boer die een goede teeltmethode gebruikt en zijn producten tegen een eerlijke prijs op de wereldmarkt verkoopt, heeft zijn inkomsten hard nodig. De milieubelasting ligt mogelijk hoger en wellicht zijn de producten niet biologisch geteeld, maar hij kan er een goed bestaan van opbouwen waar vaak tientallen mensen van profiteren. Afwisseling in je keuze kan dus zeker geen kwaad en komt mensen in lagelonenlanden en ook je eigen gezondheid en smaakontwikkeling of -sensatie ten goede.

Hoe herken je Fairtrade?

Fairtrade producten herken je aan het Max-Havelaar-keurmerk, het UTZ Certified-keurmerk, het Rainforest Alliance-keurmerk en de merkaanduiding van Fairtrade Original.

Wil je nog naar een fantastisch kleding event en je kledingkast een eerlijke boost geven? Breng dan zeker een bezoek aan het Fair Fashion Festival dat plaatsvindt op 25 oktober in Utrecht.

Enjoy and do good, be the change!

 

Related posts

1 Comment

Leave a Reply