Groene stroom, it’s for real!

Groene stroom, it’s for real!

Stichting HIER: ‘Een op de acht Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat. Ruim een kwart van de Nederlanders kiest nog steeds niet bewust voor groene stroom. De helft van hen geeft als reden aan dat zij denken dat groene stroom niet bestaat. 29% Nederlanders wil voor groene stroom niet meer betalen dan voor grijze stroom.’  Once and for all, lees hieronder over de beste groene keuze.

We kunnen uit het onderzoek van HIER de conclusie trekken dat over groene stroom veel onduidelijkheid bestaat. Ik begrijp de aarzeling en de twijfel. Regelmatig krijg ik de vraag wat nu de beste optie is. Is het echt niet veel duurder? Is het echt wel groene stroom die dan mijn huis instroomt of is het sjoemelstroom uit andere landen? Bij welke aanbieder moet ik dan zijn? Iedere stroomleverancier claimt tegenwoordig haast wel groene stroom te hebben, maar die stroom is niet altijd echt groen. Toch is de keuze voor echt groene stroom makkelijker te maken dan je denkt.

Sjoemelstroom

Bijna 3 miljoen huishoudens hebben groene stroomproducten. Volgens onderzoek van onafhankelijk dviesbureau CE Delft in 2014 wordt twee derde hiervan, dus 2 miljoen mensen, genept. Omdat de vraag naar groene stroom het aanbod van Nederlandse hernieuwbare energie overstijgt, wordt groene energie middels stroomcertificaten ingekocht uit andere landen waar een overschot heerst, voornamelijk uit Skandinavie. Dit heet sjoemelstroom, oftewel grijze stroom die ‘vergroend’ wordt met certificaten uit het buitenland. Deze stroom draagt echter niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking in Nederland. Er komt geen enkele windmolen of zonnepaneel bij.

Nederlanders die zeker willen weten dat hun groene stroom wel écht groen is, moeten kiezen voor groene stroom die grotendeels in Nederland wordt opgewekt. Om de keuze voor echt groene stroom makkelijker te maken, kun je op de website van hier.nu de groene stroomchecker invullen. Dan zie je direct of de stroom die jij afneemt van een groene aanbieder afkomstig is. Je energieleverancier is overigens verplicht met het zogenaamde stroomcertificaat aan te geven hoe de energie wordt opgewekt. Zo kun je precies nagaan waar je gas en stroom vandaan komt.

Groene stroom –> echt groene energieleveranciers

De groenste energieleveranciers zijn onder andere Windunie, Raedthuys, Qurrent, Vandebron en Greenchoice. Eneco is de enige grote energieleverancier met een groene voldoende. Bij deze aanbieder moet je wel goed opletten welk product je afneemt. Het product Ecostroom van Eneco (wat heel veel klanten afnemen) is namelijk voor slechts 14,52% in Nederland opgewekt en is volgens de HIER criteria dus sjoemelstroom.

De meeste groene energieleveranciers bieden naast groene stroom ook groen gas, oftewel klimaatgecompenseerd gas. Dit betekent dat de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het gasverbruik wordt gecompenseerd. Je kunt je overigens ook aansluiten bij een lokale energiecooperatie of zelf een lokale energiecooperatie oprichten. Meld je initiatief in dat geval aan op bijvoorbeeld www.greenchoice.nl of www.nudge.nl en laat je adviseren.

Prijzig?

Klimaatbureau HIER heeft ontdekt dat een derde van de Nederlanderstalleen kiest voor groene stroom als het niet duurder is dan grijze stroom. Het goede nieuws is dat écht groene stroom helemaal niet duurder hoeft te zijn. Het komt zelfs voor dat een leverancier met groene stroom voordeliger is dan een leverancier met grijze stroom.

Funny fact: de jeugd goes green

Ruim een kwart (27%) van de Nederlanders kiest bewust voor groene stroom, omdat zij duurzaamheid belangrijk vinden. De jongere groep Nederlanders, tussen de 18 en 34 jaar oud, geeft dit antwoord vaker dan respondenten in de oudere leeftijdsgroepen. Het wantrouwen in groene stroom neemt tevens toe naarmate respondenten ouder zijn; Nederlanders van 45 jaar en ouder geven vaker aan dat zij denken dat groene stroom niet bestaat dan Nederlanders van 44 jaar en jonger.

Independer

Op deze pagina over groene stroom geeft Independer extra uitleg over groene stroom. Alle veelgestelde vragen worden beantwoord, onder andere wanneer stroom echt groen is en wat het verschil is met groen stroom uit het buitenland.

 

Related posts

Leave a Reply