Grote groene lente schoonmaak

Grote groene lente schoonmaak

Het zonnetje begint te schijnen, de vogeltjes fluiten weer en de schoonmaakkriebels komen bovendrijven. Direct rijst de vraag hoe je verantwoord kunt aan de grote schoonmaak kunt beginnen. Ik koop producten van Ecover, het liefste in grootverpakking en doseer het gebruik zoveel mogelijk. Kan het milieuvriendelijker, makkelijker en goedkoper?

Van Milieucentraal leer ik dat alle schoonmaakmiddelen stoffen bevatten die verwijderd moeten worden in de zuiveringsinstallatie, zo ook ecologisch verantwoorde reinigers. Producten zonder conserveermiddelen, geurstoffen en hulpstoffen verlagen wel de milieurisico’s. Conserveermiddelen zijn namelijk in principe giftig voor waterorganismen en sommige hulpstoffen zijn slecht afbreekbaar. Hoe minder van deze stoffen er worden gebruikt, hoe beter voor het milieu. Hetzelfde geldt voor chloor. Het hoge energieverbruik tijdens de productie van chloorbleekmiddel is daarnaast milieubelastend. Bovendien dragen oplosmiddelen die veel in consumentenproducten voorkomen zoals alcoholen, glycolen en glycolethers in bijvoorbeeld vlekverwijderaars, glasreinigers, ruitenwisservloeistof, bij aan de vorming van smog, die schadelijk is voor de gezondheid. Sommige producten kunnen verder bij inademing tot gezondheidsklachten leiden en irritatie opleveren voor de huid.

Redenen en momentum genoeg om een alternatief te zoeken voor onze schoonmaak. Als we een retourtje naar die goede ouwe tijd zouden kunnen maken, kunnen we het zo aan alle huishoudens vragen. De schoonmaak kriebels begonnen zodra het warm genoeg werd de kolenkachel op te bergen. Het stof zat overal en nu ook zichtbaar voor het oog met de eerste zonnestralen. Die drang voor grote schoonmaak in de lente zit er nog steeds in. Die eerste zonnestralen na een donkere winter gelden nog steeds en dus ook het zicht op stof en viezigheid die je niet eerder zag. Vroeger hadden ze nog geen tientallen verschillende middeltjes, met zo’n 5 ingrediënten was het huis super schoon te maken en te houden. Helaas is reizen in de tijd niet mogelijk, maar experts in eco schoonmaak zijn ook in Nederland volop aanwezig.

Zo is Lana van Leeuwen van www.leesvoer.net, onlangs verschenen in Kassa Groen, een expert waar het gaat om ecologische schoonmaak. Ze is naar eigen woorden een luie huisvrouw wat resulteerde in een gebrek aan voorhanden zijnde schoonmaakmiddelen in huis. Ze maakte van de nood een deugd gebruikt nu voor het schoonmaken nog maar een paar dingen. Toevallig zijn ze ook spotgoedkoop, milieuvriendelijk en maken ze prima schoon. Tijd om eens te kijken naar deze wondermiddeltjes en haar recepten voor een ecologisch verantwoorde schoonmaak. Eigenlijk zijn de producten heel simpel te maken, zo’n beetje eeuwig houdbaar en je kan ze in je oude plastic schoonmaakmiddelenflacons stoppen. Een van de wondermiddel is Marseillezeep. De één gebruikt het als wasmiddel, de ander zegt dat het supergoed werkt voor huid en haar als shampoo en douchegel. Weer anderen gebruiken het in combinatie met soda waarmee het dienst kan doen als toiletreiniger. De andere middelden die je nodig hebt om je huis op een milieuvriendelijke, veilige en goedkope manier schoon te houden zijn:

Benodigde schoonmaakmiddelen

–       Baking soda: ook wel bekend als zuiveringszout. Je koopt dit in de plaatselijke toko. Daar kost het plusminus 1,50 voor een halve kilo. Bij de drogist verkopen ze het als zuiveringszout maar je bent 5 keer zoveel geld kwijt.

–       Gewone soda: te koop in de supermarkt

–       Witte azijn: schoonmaakazijn is zuurder en niet nodig

–       Afwasmiddel: bijvoorbeeld van Ecover of EcoVision. Ook te maken van Marseillezeep, zie recept 1.

–       Marseille zeep: te koop waar bij natuurwinkels, de markt, Dille & Kamille en ook online bij sites als www.zeepkist.nl. Je doet er extreem lang mee en betaalt gemiddeld 4 euro voor 400 gram.

–       Eventueel etherische oliën mocht je waarde hechten aan een geurige schoonmaak. Alternatief is Marseillezeep met geur kopen.

Hiermee maak je alle reinigingsmiddelen die je maar nodig hebt, van de handenzeep tot de ruitenreiniger, de allesreiniger tot de wc-reiniger, wasmiddel tot toiletverfrisser. Probeer het uit en ervaar de voldoening. Onze Marseillezeep zit in de bestelling dus ook onze lenteschoonmaak zal verantwoord en goedkoop worden dit jaar. Eerlijk is eerlijk, volgens Lana kost een ecologische schoonmaak wel iets meer mankracht want verantwoorde schoonmaakmiddelen missen chemische middeltjes, maar dat scheelt je weer sportschoolbezoekjes en het maakt absoluut even goed schoon. Het kost niet meer tijd, maar het scheelt wel geld en het spaart het milieu. En dat, beste lezer, geeft je naast het feit dat je hoofd lekker ontspant tijdens het schoonmaken, ook nog eens een goed gevoel over jezelf.

DE RECEPTEN 

Wasmiddel/allesreiniger: voor vloeren, wc-brillen, de badkamer, de was en alles waar je in het algemeen zeep voor gebruikt.

 • Marseillezeep
 • Heet water
 • Eventueel soda

Rasp 40 gram Marseillezeep van je blok af of koop de geraspte versie, en los dit op in 2,5 liter kokend water. Roer goed met een garde. Laat het even doorkoken en een nacht staan. Nu heb je zelfgemaakte groene zeep die je voor van alles kunt gebruiken. Als je Marseillezeep met een geurtje neemt heb je geparfumeerde allesreiniger. Voor een extra sterke reiniger en bijvoorbeeld voor vieze was voeg je tijdens het koken nog een paar eetlepels gewone soda toe.

Wasverzachter, schimmelreiniger en kalkreiniger:

 • Azijn

Azijn is een uitstekende wasverzachter en het verwijdert ook nog eens goed de zeepresten uit je kleding en de wasmachine. Een scheutje azijn is voldoende (50 ml) en je was ruikt er echt niet naar. In de badkamer gebruik je azijn bij schimmel en kalkaanslag. Een nachtje laten inweken en daarna schoonmaken met de zelfgemaakte zeep.

Glasreiniger: voor alle glazen, spiegels en ruiten

 • Helft azijn
 • Helft water
 • Eventueel een paar drupjes afwasmiddel/ zelfgemaakte Marseillezeep

Meng het allemaal goed in een lege sprayflacon. Er zit geen nu uiteraard geen chemische waterverdamper in de fles waardoor het water niet snel wegtrekt.

All purpose spray:
 ideaal voor snelle schoonmaakklusjes in huis: het afnemen van de kinderstoel, de salontafel enz.

 • Heet water
 • 2-3 eetlepels baking soda
 • Paar drupjes afwasmiddel/ zelfgemaakte zeep

Doe de baking soda en afwasmiddel in de flacon. Giet het hete water er bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.

Ovenreiniger:
 een gifvrije powercleaner

 • gewone fijne soda
 • water

Meng de soda en het water tot een dik papje. Smeer dit royaal in de oven en op de glasplaat. Laat een nacht staan en haal er af. Goed naspoelen met water.

Schuurmiddel: krachtig en krasvrij gebruiken bijvoorbeeld in de gootsteen, de douche of andere plekken waar je een schuurspons voor zou gebruiken

 • Baking soda
 • Afwasmiddel/ zelfgemaakte zeep

Meng de baking soda met een paar drupjes zeep tot een dikke pasta. Je kan het kort van tevoren maken. Langere tijd bewaren lukt als je een paar druppels glycerine toevoegt.

Heavy duty toiletreiniger

 • Baking soda
 • Azijn

Strooi baking soda in de pot, giet de azijn er overheen. Niet schrikken dit gaat heel hard bruisen. Zorg dat je de ruimte ventileert. Zodra het uitgebruist is haal je de borstel er doorheen en spoel je door. Voor verstopte afvoeren in de badkamer of in de gootsteen gebruik je gewone soda met azijn. Gewone soda heeft net meer kracht.

Wc-verfrisser en wc-blokje:

 • een flesje met spuitdop
 • Een beetje vloeibare zeep met een geurtje, bijv. 1 druppel etherische olie
 • Water
 • Stukje Marseillezeep

Ter voorkoming van nare geurtjes in de wc is dit ideaal en niet giftig. Je kan als wc reiniger een blokje marseillezeep afsnijden en in een houdertje doen.

Related posts

5 Comments

 • Posted 12/03/2013

  Jo

  Nuttig!!! Kan ik jouw hulp em handjes erbij krijgen :)?

  • Posted 12/03/2013

   Susan

   Hulp heb je bij deze. Handjes lastiger, dan moet je eerst de Atlantische oceaan oversteken 🙂

 • Posted 30/06/2013

  Jojet

  Dit artikel vind ik zo goed, dat eenmaal lezen absoluut niet voldoet. Fantastische informatie en nog heerlijk geschreven ook.

 • Posted 18/07/2013

  Ina

  Aleppo zeep inplaats van Marseille zeep kan ook. Aleppo zeep bestaat uit olijfolie en laurier. De laurier werkt ontsmettend, deze zeep wordt ook vaak aangeraden voor mensen met huidproblemen. Ik gebruik het voor bijna alles. Onder de douche, haarwassen, sopje om schoon te maken, in spuitflacon, ramen wassen Je schijnt er zelfs je tanden mee te kunnen poetsen. De zeep geeft niet zoveel schuim, maar dat is een kwestie van wennen.
  Ik heb er nog geen wasmiddel van gemaakt. Wij hebben een waterontharder, dus geen kalkaanslag en ik hoef maar heel weinig wasmiddel te gebruiken. Mijn voorraad wasmiddel is nog niet op, maar dan zal ik toch eens wasmiddel gaan maken.
  Wanneer je de badkamer schoonmaakt met natuurlijke zeep en ook onder de douche natuurlijke zeep gebruikt, denk er dan aan dat de vloer erg glad kan worden, een valpartij is dan niet ondenkbeeldig. Een spuitflacon met verdunde (schoonmaak)azijn staat bij mij standaard in de badkamer. Na de douchebeurt spuit ik azijn op de wanden en de vloer. Zo wordt de vloer niet glad.

  Een erg leuk artikel om te lezen.

 • Posted 09/08/2016

  Koen´s esd-schoenen

  Ik had nog nooit van Marseille zeep gehoord! En ik gebruik altijd schoonmaakazijn, maar ga nu zeker witte azijn proberen.
  Klinkt goed! Binnenkort gaan mijn huisgenootjes verhuizen en krijg ik nieuwe huisgenootjes en aangezien mijn huidige huisgenootjes
  nogal vies zijn, moet ik zeker aan de bak! Maar met deze blog ernaast moet het lukken.
  Dankje!

Leave a Reply