Herfstelijk genieten

Herfstelijk genieten

De dagen worden korter, het weer frisser, het werk serieuzer en voor je het weet ligt de stoep vol met bladeren, de herfst is begonnen! 5 tips van Sustainable Susan maakt jouw herfst nog mooier, en duurzamer.

1. Eco-tuintip

De Herfst is hét uitgelezen seizoen om te starten met biologisch tuinieren. In de herfst maak je makkelijk  je eigen compost van de afgevallen bladeren van de bomen en van de planten/bloemenresten van de zomer. En je hoeft er niet veel voor te doen. Even onkruidvrij maken die bodem, het blad lekker laten liggen en de schimmels en bacteriën in de bodem het werk laten doen. De bladresten beschermen de planten tegen uitdrogen en vorst.

2. Proef de herfst

In Canada een ingeburgerd festijn, in Nederland nog relatief onbekend: het appelplukken. Niets mooier dan zelf die mooie ronde sappige biologische appels van de boom halen. Een leuke activiteit met kinderen maar ook een verantwoord romantische uitstap. Ga bijvoorbeeld naar De Olmenhorst te Lisserbroek. Ze verkopen ook de beste peren- en appelsap en nog veel meer in hun grote natuurvoedingswinkel. Een thee nuttigen op het terras terwijl de kids losgaan in de speeltuin, een mooiere herfstdag bestaat niet. www.olmenhorst.nl

3. Duurzame paraplu

Worden de dagen donkerder en de lucht grijzer en moet je toch echt je beentje buiten de deur zetten, neem dan je duurzame paraplu mee.  Een briljante uitvinding is The Brelli paraplu, te koop bij bijvoorbeeld www.eco-logisch.nl en www.degroenezaak.nl De paraplu heeft een frame van bamboe en een doek van 100% afbreekbaar maisplastic. Super stevig, bestand tegen harde wind en het afbreekproces treedt uiteraard pas in werking wanneer deze weggegooid wordt.

4. Herfstelijk relaxen

Wat dacht je van een heerlijke herfstwandeling? Bezoek dan bijvoorbeeld www.eropuit.nl/wandelen of www.wandelzoekpagina.nl De NS-wandelingen zijn zeker aan te raden. Liever binnenblijven? Geniet van een goed duurzaam leesboek zoals het inspiratieboek voor een gezamenlijke toekomst ‘Duurzaam Denken Doen’ van Jan Jonker, het nieuwe boek van Marieke Eyskoot ‘Talking Dress’, een baanbrekend boek over eerlijk kleding, lancering 9 oktober, of het nieuw uit te komen boek van Annemarie Rakhorst ‘De kracht van Duurzaam Veranderen’, lancering 10 oktober. Niet geheel toevallig is dat ook de Dag van de Duurzaamheid waarop tal van interessante activiteiten worden georganiseerd. Zeker een bezoek waard! www.dagvandeduurzaamheid.nl

5. Klaarstomen voor de winter

Voel je die eerste koude windvlagen door je ramen gieren en zie je de energierekening weer zichtbaar hoger worden, dan biedt juist de herfst een perfect moment je huis nog een van onder tot boven te bestuderen. Dubbel glas toch maar doen? LED-lampen installeren? Die voorgevel isoleren? Sla je slag, bezoek www.milieucentraal.nl voor meer informatie.

Related posts

Leave a Reply