Het groene vakantiegevoel

Het groene vakantiegevoel

De kids gaan weer naar school, de regen is weer terug en de vlinders van rust en ontspanning ebben langzaam weg. Met nieuwe energie weer vol aan de bak of met lood in de schoenen weer je plekje aan de werktafel innemen? Iedereen ervaart de overstap anders, maar een groen en goed gevoel kan je altijd behouden. Hoe?

Vakantie is voor mij de natuur in, weg van de stadse omgeving en de drukte die daarbij hoort. Zodra ik die stappen in het bos zet of even stilzit en geniet van een kabbelend riviertje of machtige berglandschappen, voel ik de stress en zorgen van me afglijden. Dit jaar kozen we voor groen en gelukkig Denemarken, het land van het grootste aanbod biologische producten en nummer 3 op de happy Index, na Zwitserland en Ijsland. Lekker dichtbij en dus te berijden, mooie landschappen, giga kliffen en boordevol toffe activiteiten.

Veel in de ruige natuur hebben we niet gewandeld met onze 2- en 4-jarige jongens, maar naast Legoland, een Dino park, een safari-zoo, Kopenhagen, Odense en acquaria, genoten we enorm van de landschappen, het plukken van onbespoten kersen en aardbeien en de uitgestrekte stranden. Het mooie is dat kinderen weinig nodig hebben om zichzelf te vermaken. Zet mijn jongste op een strand met wat stenen en prompt staat hij 2 uur lang in trance stenen in zee te gooien. Geef mijn oudste een tennis- of badmintonracket en hij kan zijn geluk niet meer op.

Thuiskomen is ook een feest, zeker voor de allerkleinsten. De vakantiesfeer en energie blijft meestal nog een weekje hangen en dan begint de dagelijkse gang van zaken het over te nemen. Maar niet voor mij en voor jou! Want wat gaan we doen? Juist ja, genieten van het leven. Van de kleine en de grote dingen. Bedenk voor jezelf: waar word ik nou echt gelukkig van? Wie geeft mij energie en wie zuigt energie? Wat kan ik naast mijn werk of school doen om mijn energieniveau weer op te krikken, maar ook, hoe maak ik school of werk zo leuk mogelijk? Het hoofdstuk werken in Let’s go green geeft je tips hoe gezond en gelukkig de werkvloer te betreden.

Thuis kun je je leven ‘happy inrichten‘ met groene en gezonde items en met gezond eten en drinken kun je je lichaam voeden in plaats van vullen en groot groen en gelukkig verschil maken. Jezelf vermaken en nieuwe energie opdoen naast je dagelijkse werkactiviteiten maken je bij voorkeur duurzaam gelukkig. De een krijgt energie van een fanatieke work-out, de ander krijgt energie van een museumbezoek en weer een ander ontspant bij een natuurwandeling. Voor ieder wat wils. Zaak is wel die ‘happy moments’ in te bouwen in je dagelijkse ritme. Een aantal voorbeelden ter inspiratie waar Sustainable Susan happy van wordt:

Het plukseizoen

De aardbeientijd is voorbij, maar enkele kersen zijn nog te plukken. Straks begint de bramen- en blauwe bessenpluktijd, een feest voor kinderen. En dan breekt ook de appelpluktijd aan en bezoeken zoals ieder jaar De Olmenhorst in Lisserbroek waar appels en ook peren zeggen ‘pluk mij, pluk mij’. Zo’n uiterst verse sappige appel is een feest na de melige appels die rond deze tijd de winkels halen. Op Van Eigen Erf kun je zien waar je in de buurt jouw plukervaring kunt opdoen.

Beurzen en events

Genoeg geweldige groene beurzen om te bezoeken ook dit jaar. Zo is aankomend weekend de Go Green-beurs in Houten, de bio-beurs voor natuurlijk en eerlijke producten. Zondag 13 september is de GreenFair in Utrecht en 19 en 20 september is de PuurFair in Amsterdam. Nog niet genoeg groene inspiratie? Bezoek dan ook de Groene Gezinsbeurs met de hele familie, in Steenwijk.

De natuur in

Onze jongens moeten uitgelaten worden en flink ravotten. De parken en speeltuinen in Watergraafsmeer volstaan doordeweeks maar in het weekend worden we gelukkig van bossen, natuurspeeltuinen of heide. Boordevol inspiratie voor wandelingen of fietstochten bij jou in de buurt doe je op bij onder andere de websites van Nationale Parken, Holland Groen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en wandelnet.

Enjoy and be happy lieve lezers!

Related posts

Leave a Reply