Klimaat in Nederland 2016

Klimaat in Nederland 2016

Het HIER klimaatbureau publiceert De staat van het klimaat 2016. Deze publicatie met populair wetenschappelijke artikelen legt bij twaalf nieuwsberichten uit het afgelopen jaar de link met klimaatverandering. Bijvoorbeeld de hittegolf tijdens de start van de Tour de France in Utrecht vorig jaar, de vluchtelingencrisis en de extreem warme herfst en winter.

Het jaar van de records in ons klimaat

Het afgelopen jaar werden minstens tien weerrecords gebroken. Deze records zijn het gevolg van de structurele opwarming van het mondiale klimaat in combinatie met de krachtige El Niño van 2015 en opmerkelijke temperatuurafwijkingen rond de noordpool. 

 • In de periode van mei 2015 t/m april 2016 werd elke maand de recordhitte die eerder voor die specifieke maand gehaald was verbroken.
 • Tijdens die 12 maanden is de mondiale temperatuur maar liefst 0,2 graden gestegen.
 • De 4 maanden met de grootste temperatuurafwijking ooit zijn de eerste 4 maanden van 2016.
 • Begin maart 2016 schoot de gemiddelde temperatuur op het noordelijk halfrond tijdelijk door de grens van 2 graden die bij het klimaatakkoord in Parijs is gesteld voor de opwarming van de aarde.
 • Nooit eerder steeg de atmosferische CO2-concentratie in één jaar zo snel, in één klap meer dan 3 parts per million erbij.
 • Nooit eerder was het op de Noordpool zo warm als afgelopen winter, nooit eerder lag er zo weinig ijs als dit voorjaar.
 • Recordtemperatuurverschillen in de Noordelijke Atlantische Oceaan duiden op sterke afzwakking van de Golfstroom, moge- lijk als gevolg van het smeltende ijs op Groenland.
 • De algen waarvan het koraal afhankelijk is, zijn in maar liefst 93 procent van het Great Barrier Reef afgestorven door te hoge watertemperaturen.
 • Er is een recorddroogte bereikt in Ethiopië en Zimbabwe, en een recordhitte in India.
 • Op Borneo, in de Amazone en in Canada is een recordgrootte van bosbranden bereikt.

Klimaat en de gevolgen voor Nederland

De effecten van klimaatverandering worden duidelijker. Nederland warmde de afgelopen decennia al behoorlijk op. Door meer westenwind zijn de winters zachter. En de toegenomen zonnestraling zorgt voor extra warme zomers. De jaarlijkse neerslag nam de afgelopen eeuw met 26 procent toe. Het aantal regendagen veranderde niet.

We hebben vooral te kampen met een toename van extreme buien. Nederland moet volgens het KNMI in de loop van deze eeuw rekening houden met hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, heftigere buien en kans op drogere zomers.

Sustainable YOU – verlaag jouw klimaatimpact

Ook jij kunt veel doen om jouw klimaatimpact te verkleinen. De top 5:

 1. Kies vaker voor de fiets of het OV of rijd als het kan in een kleine auto.
 2. Eet meer vegetarisch, van het seizoen en lokaal.
 3. Isoleer je huis en bespaar energie waar mogelijk.
 4. Ga voor zonnepanelen.
 5. Kies voor een vakantie dichtbij huis.

In ‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’ vind je nog veel meer tips. Let’s go green laat zien dat je met alle beslissingen die je neemt positief verschil kunt maken voor een betere wereld. Van groen opvoeden tot energiebesparing, van gezonde voeding tot eerlijk kleding en voedende verzorging, op je werk maar ook thuis of op school; met de concrete tips, boordevol informatie en praktische websites kun je direct aan de slag.

Over het HIER klimaatbureau 

Stichting HIER klimaatbureau is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk. HIER betrekt heel Nederland bij de oplossing van het klimaatprobleem en is de drijvende kracht achter campagnes en initiatieven zoals het HIER Klimaatstraatfeest, de COOX, HIER bespaart en de Groene stroom checker. Ieder jaar organiseert het de HIER klimaatborrel en publiceert het de ‘Staat van het Klimaat’. De organisatie beheert het HIER klimaatbewust logo, de CO₂-Prestatieladder en het kennisplatform HIER opgewekt. Kijk voor meer informatie op www.hierklimaatbureau.nl.

Over Sustainable You

Sustainable You is het platform voor iedereen die inspiratie wil opdoen voor een groen, eerlijk en gezond leven waarmee je positief verschil maakt voor een betere wereld. Sustainable YOU is een initiatief van Sustainable Susan die onlangs het boek ‘Let’s go green, de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven’ schreef. Volg haar blog of nodig haar uit op jouw event en je maakt gegarandeerd grote groene stappen. Meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Ga naar de contactpagina.

Related posts

Leave a Reply