O MY BAG!

O MY BAG!

Ik heb gezondigd. Vandaag heb ik zowel gespijbeld als de hardcore consument uitgehangen. Dit alles voor een fairtrade eco leren tas van O my bag voor mijn verjaardag. Meer lezen over de noodzaak van eco leer en dit fantastische merk tassen? Lees snel verder.

Met dank aan oppas Sara kon ik vandaag mijn gang gaan. ‘s Ochtends nog hard aan de bak, maar ‘s middags lonkte het verwennen van mezelf: de buitenlucht in en mijn verjaarscadeau van manlief kopen. Het voelde als spijbelen maar ook weer niet. Ik bezocht de thuisbasis van O MY BAG met mijn man die even weg kon van werk tijdens de lunch. We werden met open armen ontvangen door oprichter Paulien.

Het verhaal achter O MY BAG

Iedereen heeft een tas nodig en iedereen wil wel een toffe tas. Het enige frustrerende is dat het vinden van een nog lang niet zo makkelijk is. Paulien Wesselink wilde een social enterprise opzetten. Eentje die niet alleen stevig in de markt staat en winst maakt, maar ook een die teruggeeft aan de maatschappij. Ze wilde dit doen door haar business op een maatschappelijk verantwoorde manier in te richten.

Daarom lette zij op zowel milieu en het sociale aspect, naast het feit dat er ook ergens geld verdiend moest worden. De tassen worden gemaakt van uniek eco leer. Het leer wordt zoals dat heet ‘plantaardig gelooid’ middels een schoner en veiliger proces waarmee ook de CO2-footprint lager ligt.

Met de tas wordt teruggegeven aan de maatschappij doordat het de mensen die de tassen maken de kans geeft om zelf een beter leven te realiseren. In het gebied van Kolkata, India, worden de tassen met liefde gemaakt in een veilige en positieve omgeving. Eerlijke lonen, goede werkomstandigheden, educatie en trainingen worden gegeven en vooral ook minderheden en vrouwen worden gelijke werkkansen geboden.

Waarom eco leer?

De productie van standaard leer voor tassen (maar ook voor schoenen, portemonnees en dergelijke) is een geweldig vervuilend zaakje. Door de chemische behandeling die het leer moet ondergaan, is het leer niet meer biologisch afbreekbaar, maar wordt het zelfs giftig afval. In tegenstelling tot het proces van het chemische looien van leer worden bij plantaardig looien geen giftige of chemische toevoegingen gebruikt waaronder chroomsulfaat en zware metalen. Juist die chemicalien zorgen voor een hoge milieubelasting en kunnen allergische reacties veroorzaken, met name bij de makers die dagelijks in aanraking komen met het leer.

Leerproducten worden bovendien vaak geproduceerd in landen waar goede arbeidsomstandigheden niet de realiteit zijn. Fairtrade leer geeft zekerheid dat eerlijke lonen worden betaald en betere werkomstandigheden bestaan.Duurzame alternatieven op het standaard leer zijn in opkomst en O my bag is een ware voorloper op dat vlak.

Waar moet je zijn?

Tientallen winkels verkopen de tassen van O My Bag die je in alle soorten en maten kunt krijgen. Met de store locator op hun website vind je de winkels bij jou in de buurt. Paulien en haar team ontvangen ook jou met open armen op hun thuisbasis op de Vendelstraat in Amsterdam.

En wees maar zeker dat het de investering waard is. Alleen al het gevoel dat je overhoudt aan het investeren in een schoner leerlooiproces is fijn en dan loop je weg met een fantastische design tas met een ziel, met een verhaal, met een positive feeling waar je nog vele jaren lol van gaat hebben. Dat ga ik in ieder geval doen, lol hebben met mijn TOP tassie! O my bag it is.

Related posts

1 Comment

  • Posted 11/09/2015

    Paulien

    Beste Susan,
    Bedankt voor dit ontzettend leuke en informatieve stukje over O My Bag! Altijd een feest om geïnteresseerde klanten direct te helpen in onze showroom/hoofdkantoor. Heel veel plezier met de tas!
    We zijn trouwens ook genomineerd voor de Sustainable Leather Awards, een prijs in het leven geroepen door MVO Nederland. http://www.mvonederland.nl/jury-sustainable-leather-award. De uitreiking is 1 oktober.

Leave a Reply