Onder de wol kruipen, yes please

Onder de wol kruipen, yes please

Een derde van je leven breng je door in de slaapkamer. Als er 1 plek is waar je kunt beginnen met groen doen, dan is het dus daar. En dan vooral in je bed. Als ik na een drukke dag onder de wol kruip, moet dit zo comfortabel mogelijk zijn. Een lekker zacht en warm, duurzaam en ademend dekbed is dan ook prioriteit.

De hete dagen dat je het liefste staand sliep en een dekbed aanraken echt not done was, zijn voorbij. De nachten zijn weer koeler en het dekbed lijkt weer uit de kast te moeten komen. Niets fijner dan – terwijl het buiten koud is – je lekker oprollen in een warm en zacht dekbed. Naast warm en zacht, kan het nog groen ook?

Een bed, een dekbed, een kussen, een dekbedovertrek, het zijn spullen die lang meegaan en in zekere zin dus al duurzaam zijn in gebruik. Als je bij nodige vernieuwing slim inkoopt, kun je jaren genieten van een verantwoorde en gezonde slaapkamer.

Waarom duurzaam onder de wol?

Als student kocht ik een donzen dekbed en een uiterst simpel IKEA frame en matras. Toendertijd klonk dons lekker warm en het beste van het beste. Als zodanig werd dat in een warenhuis, iets met een v en een d, gepresenteerd en ik geloofde het graag. Een paar jaar later kwam het besef.

Het donzen dekbed bestaat nog steeds. Iets weggooien wat nog werkt om een nieuw dekbed te kopen met al het materiaalgebruik van dien, makes no sense. Maar voor de kinderen en voor de warmere dagen heb ik een andere keuze gemaakt. Waarom?

Boxsprings en matrassen

De meeste matrassen staan strak van synthetische materialen zoals polyether of traagschuim, gemaakt van olie, gassen en natriumchloride. Er worden legio chemicaliën aan toegevoegd zoals CFK’s, brandvertragers en polyool en meer. Ze zijn ongezond omdat ze allergieën kunnen veroorzaken en bestaande luchtwegaandoeningen kunnen verergeren. Recycling van standaard matrassen is niet mogelijk en bij verbranding komen schadelijke gassen vrij.

Dekbedden en hoeslakens

‘Onder de wol kruipen’ betekent gewoon naar oud-Hollands gezegde ‘naar bed gaan’. De keuze is om onder een wollen, donzen, tencel, katoenen of synthetisch dekbed te kruipen, alles kan tegenwoordig. Onder welk dekbed slaap je nou het lekkerst?

Op die vraag is geen antwoord te geven. Mijn man slaapt binnen 10 seconden (tot mijn grote frustratie) en wordt pas weer wakker als de wekker gaat. Het maakt hem niet uit welk dekbed er ligt. Ben je gevoeliger voor de zachtheid, stugheid of duurzaamheid van stoffen, dan doe je er goed aan om een beetje onderzoek te verrichten en zo het voor jou fijnste dekbed te vinden.

Drie zaken om onder de loep te nemen:

Dierenleed: Zijn er schapen of eenden mishandeld om jouw dekbed zo lekker zacht te laten voelen? Je kunt er zeker niet vanuit gaan dat dit niet het geval is. Ganzen plukken voor hun veertjes is een gruwelijke aangelegenheid die in Aziatische landen (waar veel dekbedden vandaan komen) nog kan worden gedaan wanneer de ganzen nog leven. Er is nog geen keurmerk voor verantwoord dons dus enige zekerheid dat je ‘verantwoord dons’ te pakken hebt (voorzover dat bestaat), is er niet. Wanneer je bedenkt dat er bont van zo’n 70 ganzen in 1 donzen dekbed zit, wil je wellicht een andere keuze nemen.

Een niet-biologisch wollen dekbed heeft vele vervuilende en dieronterende kilometers afgelegd eer het in jouw slaapkamer belandt. De levensomstandigheden van de schapen in de biologische (en biologisch-dynamische) landbouw zijn een stuk beter en ook chemicaliën worden niet of nauwelijks ingezet bij bestrijding van parasieten en schimmels.

Als je 100% zeker wilt zijn dat er geen enkel dier wordt aangeraakt, dan kies je voor synthetisch (op basis van aardolie..), bamboe of Tencel, een 100% natuurlijke grondstof, vervaardigd uit eucalyptushout. Dan graag wel bamboe of Tencel met het FSC-keurmerk, zodat je zeker weet dat er geen bomen onverantwoord uit de grond worden getrokken.

Chemicaliën: Hoeveel gif is er gespoten om het dekbed er zo wit en glanzend uit te laten zien? Wellicht geen, maar hoogstwaarschijnlijk veel. Let op het GOTS keurmerk, Global Organic Textile Standard. Zowel katoen als wol kan GOTS gecertificeerd zijn. Textiel met dit keurmerk moeten voor minstens 70% uit biologische vezels bestaan. GOTS garandeert overigens ook zaken als minimumloon, een verbod op kinderarbeid en een veilige en hygiënische werkomgeving.

Fairtrade: Is jouw dekbed niet gemaakt onder mensonterende omstandigheden? Let dan op het Fairtrade logo of dus op het GOTS-logo. Als het dekbed (een van) beide logo’s bevat weet je vrijwel zeker dat er geen mensen zijn uitgebuit voor jouw fijne bed en dat de boer een eerlijke prijs ontvangt.

Waar kun je terecht voor jouw groene bed?

Natuurlijke materialen zoals natuurrubber, biologische wol, katoen, hennep of kokos zijn gezondere keuzes. Op www.lavital.nl vind je boxsprings en matrassen van duurzame materialen zoals FSC-hout, biologisch en fairtrade katoen, wol en hennepvezels. Op www.hetecobed.nl en www.naturalbeds.nl kun je bedden, beddengoed en matrassen van milieuvriendelijke materialen kopen.

Fan ben ik van de wollen dekbedden van het merk Prolana en van Yumeko. Prolana is Duitslands eerste en bekendste producent van biologische slaapproducten. Bij Prolana zijn ze volledig toegewijd aan het gebruiken van alleen gezonde materialen die geproduceerd zijn zonder schade toe te brengen aan onze omgeving en zonder het uitbuiten van mensen. Yumeko is het Nederlandse groene alternatief voor beddengoed. Mijn zomerdekbed en de kinderdekbedden van Prolana zijn te koop bij Het EcoBed, op www.greenjump.nl en bij www.wollendekbed.com.

Een wollen dekbed heeft zoals dat heet warmteregulerende eigenschappen, is luchtdoorlatend en zelfreinigend, gaat een levenlang mee en is 100% recyclebaar. Een mondvol mooie woorden maar voor mij simpelweg een goede optie omdat het heerlijk zacht aanvoelt en ik me er lekker in kan oprollen.

Het liefste kruip ik zo dicht mogelijk naast mijn lief en letterlijk onder de wol.

Good night, sleep tight.

Related posts

Leave a Reply