Oranje kleurt groen

Oranje kleurt groen

Koningsdag, een dag vol festiviteiten, oranjekoorts en vermaak. Maar hoe komen we toch aan die traditie van de vrijmarkt? Makes toch no sense om je rommel te verkopen op een dag die in het teken staat van het Koningshuis, van de glans en glamour die de oranjes met zich meebrengen toch? Hoe is dit zo gekomen en waarom is dit feitelijk een van de groenste dagen van het jaar?

Op 31 augustus 1885 werd de eerste Prinsessedag georganiseerd, de vijfde verjaardag van de jonge prinses Wilhelmina. Het initiatief hiertoe werd genomen om de nationale eenheid te versterken. Na de dood van koning Willen III in 1890 werd Prinsessedag opgevolgd door de viering van Koninginnedag. Deze dag ontwikkelde zich tot een feestdag voor kinderen. 31 augustus 1898 werd Wilhelmina regerend vorstin. Tot 1948 werd Koninginnedag dan ook op 31 augustus gevierd.

Nadat Koningin Juliana haar moeder in 1948 was opgevolgd, werd vanaf 1949 Koninginnedag gevierd op haar verjaardag, 30 april. Beatrix besloot bij de troonopvolging in 1980 30 april als Koninginnedag in stand te houden, om haar moeder te eren en het weer is natuurlijk 30 april ook beter dan haar verjaardag op 31 januari. Koning Willem en Koningin Maxima hebben Koningsdag nu verplaatst naar 27 april de verjaardag van Willem. Zij zouden weleens een hele andere invulling aan deze dag kunnen gaan geven per 2015.

Laten we hopen dat de vrijmarkt, het wereldberoemde Nederlands festijn waar honderdduizenden mensen gebruik van maken, als traditie in stand blijft. Deze traditie stamt uit de rijke marktgeschiedenis de mens zo dol op is. Je mag op Koningsdag in Nederland vanaf 6 uur ‘s morgens tot 20.00 uur ’s avonds alles verkopen of kopen, en de inkomsten zijn die dag belastingvrij. Het feest is van oudsher dus bedoeld voor kinderen die een dag per jaar voor echt geld spulletjes mogen verkopen op straat. Al snel werden gedurende vele Koninginnedagen de voordelen ook massaal ingezien door volwassenen.

Eigenlijk is Koningsdag een uitermate groene dag, want wat is nu groener dan het hergebruik van spullen? Op de dag van de oranjes stappen we even af van de lopende band die consumptiemaatschappij heet. Europeanen zetten voor vele miljarden euro’s aan afgedankte maar vaak herbruikbare artikelen bij het grofvuil. Sommigen maken er zelfs een beroep van om dit grof uit te pluizen op bruikbare spulletjes voordat het grofvuil dit op komt halen. Met de vrijmarkt op Koningsdag geven we iedereen de kans mooie artikelen tegen een kleine prijs te kopen. De opbrengst kun je houden voor jezelf maar vaak wordt deze ook gegund aan goede doelen.

We can only hope dat onze nieuwe koning de traditie van de grootste vrijmarkt van Nederland in ere houdt zodat de dag van de Oranjes altijd een groen randje behoudt.

Sustainable Susan verblijft dit jaar dichtbij haar huisje in Amsterdam aangezien om de hoek van haar huis in Watergaafsmeer waar de gezelligste vrijmarkt is van Amsterdam. Geniet ervan, landgenoten!

Oranje-groene groet!

Related posts

Leave a Reply