Pasen is chocolade

Pasen is chocolade

Ik ben verslaafd. Aan chocolade wel te verstaan. Tegenwoordig moet ik eens per week een suikervrije dag inlassen, gezellig met twee vrienden om elkaar scherp te houden. Hoe zit dat met die paaseieren, de chocolatesoort en de normale geel-witte eieren van de kip? En hoe kunnen we verder Paasmus duurzaam doorkomen?

Snel toch even een paaseitje na de lunch of voor bij die romantische film op de bank, hoort erbij toch? Vooral nu die overheerlijke Fair Trade biologische paaseieren in de AH in de schappen liggen, TOO much goodness to handle! En ik help ze er alleen maar mee als ik er veel van eet, toch? Nou ja, is dat wel zo?

Eitjes zijn een must met Pasen. Zijn het niet de chocolade eitjes, dan wel die van de kip. Bij de bakker, de drogist en de supermarkt, ze zijn niet te omzeilen en lachen je toe, pak mij, pak mij! Gezond zijn ze niet. Per eitje van 10gram ruim 40 calorien. Puur is de meest gezonde keuze laat ik me vertellen. Yes, gelukkig ook mijn favoriet. Ze schijnen belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polifenolen te bevatten en zelfs meer antioxidanten dan groene thee en blauwe bessen. Er is natuurlijk wel suiker en vet in maar sommigen beweren ook dat het goed is voor je bloeddruk door het hoge cacaogehalte die zorgen voor ontspanning in de bloedvaten. Verschillende onderzoeken tonen aan dat zelfs de kans op dementie hierdoor wordt verkleind. Gaan voor PUUR dus. Ga je voor puur én eerlijk? Kies dan voor Fair Trade, Max Havelaar of UTZ Certified. In combinatie met biologisch ben je helemaal goed af. Goed voor de lokale bevolking, beter voor het milieu, beter voor jou.

Als je je huis wilt verpasen, oftewel versiering in de Paassfeer, decoreer dan in green style. Het is lente, de winter is voorbij en dus tijd om groen te omarmen. Hergebruik je oude decoraties, gebruik stoffen servetten in plaats van wegwerpservetten en koop lokale en seizoensproducten voor je paasbrunch of diner, om maar wat te noemen. Vleesvrij is ook een topper natuurlijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke postelijnsalade met sweet potatoe of MSC-zalm van de AH uit de oven met heerlijke groenten en pasta of een heerlijke risotto met pompoen? Vraag vooral als je meer inspiratie zoekt of surf online naar de beste lente-recepten. Hier een greep uit de ei-recepten van een Cool Mom.

Welke eieren dan te kiezen? De biologische of Rondeel eieren zijn de meest duurzame keuze. Zij hebben vaak het EKO keurmerk, Demeter of Milieukeur, allemaal top. Scharreleieren kan je beter laten liggen. Legbatterijkippen zijn verboden in de EU en nu staan scharreleieren onderaan.  Plus supermarkt heeft de scharreleieren zelfs verbannen uit hun schappen en vervangen met vrije uitloop eieren, absoluut een betere keuze. Vooral in de AH, Plus, Jumbo en C1000 te krijgen en natuurlijk de Ekoplaza’s van deze wereld. Meer informatie vind je hier.

Vandaag zag ik in de AH plots geen favoriete pure en witte bio eitjes meer liggen, what is happening? Ik krijg nu al afkickverschijnselen. Misschien nog maar een paar chocoladevrije dagen inlassen? Mm misschien geen plan zo vlak voor Pasen. Gelukkig heb ik nog wat pure eitjes liggen, super gezond blijkbaar. Ok, na Pasen dan, een goed voornemen voor Sustainable Susan.

Happy Pasen iedereen!

Sustainable Susan

Related posts

1 Comment

  • Posted 05/04/2012

    Sustainable Susan

    For the love of chocolate – Pasen is hier! By Sustainable Susan http://t.co/3cIpraYO

Leave a Reply

Leave a Reply to Sustainable Susan Cancel reply