Tips voor jouw klimaatakkoord en WINACTIE

Tips voor jouw klimaatakkoord en WINACTIE

We did it, er ligt een klimaatakkoord. Een knap staaltje diplomatie, lobbying en doorzettingsvermogen, maar dan heb je ook wat. Natuurlijk zijn we er nog lang niet en is dit pas het begin waar ieder land afzonderlijk mee aan de slag moet, maar ook bedrijven en consumenten. Hieronder een steun in de rug voor je eigen klimaatakkoord en WIN Let’s go green voor meer groen genot.

Hoe ga jij de opwarming van de aarde tegen? Oftewel, welke maatregelen kan ik nemen om zoveel mogelijk broeikasgasemissie die gepaard gaat met mijn levensstijl beperken? Je kunt ontzettend veel doen, maar eerst bepaal je natuurlijk je startpunt waarvandaan je jouw lifestyle kunt vergroenen. Dit doe je door een CO2-test af te nemen. Drie tools die je kunt gebruiken:

 1. Op www.milieucentraal.nl kun je de CO2-uitstoot berekenen die gepaard gaat met energieverbruik in huis, vervoer en voeding.
 2. Op www.treesforall.nl kun je de uitstoot van vervoer en energieverbruik in huis berekenen en direct ook compenseren.
 3. Op www.greenseat.nl kun je je vervoersuitstoot berekenen en compenseren.

Niet voor niets focussen deze tool zich voornamelijk op vervoer, energieverbruik in huis en voedsel. Dit zijn de grootste energieslurpers. Per gemiddeld huishouden (van 2,2 personen) komt het directe (gas, elektriciteit, autorijden, vliegreizen en OV) en indirecte (voeding, vrije tijd, woning, inrichting, arbeid, kleding, verzorging) energieverbruik neer op 23 ton CO2. Waar is de grote winst te behalen?

De TOP 5 voetafdruk verkleinen van Nederlandse huishoudens:

1. Ga voor energiebesparing in huis

Bespaar daarmee direct geld. Vervang om te beginnen je vr-combiketel door een hr-combiketel. Kies vervolgens bijvoorbeeld voor zuinige elektrische apparaten, ga voor led-verlichting in huis, zet de verwarming een graadje lager, douche minder lang en gebruik minder warm water in de keuken. Veel meer tips vind je in Let’s go green.

2. Vervoer je slim

Vervoer is een grote CO2-kostenpost. Tweederde van de CO2-uitstoot door vervoer in Nederland komt door wegverkeer van personenauto’s. Een vliegreis naar NYC en terug stoot per passagier evenveel CO2 uit als wanneer je 47 weken in een jaar iedere werkdag 65 kilometer naar je werk rijdt. Aldus: minder auto rijden en minder vliegen. Het klinkt als een doemscenario maar niets is minder waar. Denk aan de voordelen: fietsen bespaart niet alleen een hoop CO2-uitstoot, het is ook nog eens uiterst gezond en je verbrandt behoorlijk wat calorietjes, geen onaangename bijkomstigheid. Volgens de Fietsersbond kun je als je 4 dagen per week de fiets pakt in plaats van de auto over een afstand van 2 keer 8 kilometer al 5 kilo vet per jaar kwijtraken. PLUS, je bent sneller ter plaatse. De fietser in stedelijk gebied is gemiddeld 5% sneller op zijn bestemming dan de automobilist op een afstand tot 4 kilometer.

Als je nagaat dat ruim 1 op de 3 ritten die we maken korter is dan 5 kilometer em zelfs bijna de helft van de ritten korter dan 7,5 kilometer dan is daar dus een hoop groene winst te behalen. Thuiswerken of een e-bike aanschaffen behoren ook tot zeer groene opties en als je dan toch de auto wilt of moet gebruiken voor werk, vakanties of andersoortig: ga voor elektrisch.

3. Plus voor plantaardig voedsel en zeg nee tegen voedselverspilling

Oh, wat kan ik genieten van veggie dishes. Je voelt je er goed bij, het verteert snel en het is ook nog eens uiterst gezond. En guess what? Je bespaart ontzettend veel CO2-uitstoot EN water. De cijfers ken je vast. De impact van het eten van (met name rood) vlees is gigantisch, maar ook zuivel kan er wat van. Maximaal 1 keer per week vlees en 1 keer per week vis is uiterst gezond, voor zowel jezelf als voor het milieu. Sustainable Susan’s vlees- en viswijzer vind je in Let’s go green. Voor nu: kies liever voor wit dan rood vlees, voor de biologische variant of de veggie variant, bijvoorbeeld van De Vegetarische Slager en download de VISwijzer-app en kies voor uitsluitend MSC of biologische vis met het ASC-keurmerk.

Belangrijk: kies voor lokaal eten en drinken en voor eten van het seizoen. Biologisch is daarnaast heel logisch als je kiest voor een gezondere bodem en minder gewasbestrijdingsmiddelen in je lijf. Vergeet ook zeker niet te kiezen voor fairtrade producten, bijvoorbeeld voor chocolade, koffie, bananen, avocado’s en meer. Bovendien, 14% van al het voedsel dat wij Nederlanders kopen verdwijnt in de vuilnisbak. Dit betekent een verspilling van plusminus 150 euro per persoon. Need I say more?

4. Isoleer je woning

Toppers – waarmee je direct ook veel geld bespaart – zijn:

 • De isolatie van een schuin dak
 • Isoleren van de spouwmuren
 • Vervanging van glas door HR++ glas
 • Isoleren van de vloer op de begane grond

Een interessant overzicht en meer tips vind je hier.

5. Installeer zonnepanelen en neem groene energie af

Wind en zon bieden ons oneindige bronnen van energie. Met zonnepanelen op je dak investeer je in een gezonde toekomst waarin de afhankelijkheid van grijze stroom langzaam vermindert. Met 17 zonnepanelen wordt het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden gedekt. Met zonnepanelen produceer je dagelijks energie, ook bij bewolkt weer. De prijs is de laatste jaren aanzienlijk gedaald waardoor je de investering nu in circa 10 jaar terugverdient. Begin je zoektocht op www.portaalzonnepanelen.nl. Op www.vindinstallateurduurzameenergie.nl vind je betrouwbare installateurs in de regio. Liever geen zonnepanelen op je dak maar wil je wel zonne-energie, ga dan naar www.zonnepanelendelen.nl en wek samen met anderen stroom op.

Op www.hier.nu vind je de Groene Stroom Checker waarmee je kunt nagaan of de energie die je afneemt, ook daadwerkelijk groen is. Ze bieden ook een overzicht van groene stroomproducten die voor tenminste 80% in Nederland is opgewekt. De meeste groene energieleveranciers bieden naast groene stroom ook groen gas, oftewel klimaatgecompenseerd gas.

WIN – WIN – WIN

Ben je geinspireerd geraakt door deze tips en wil je graag nog veel meer duurzame tips, bijvoorbeeld ook op het gebied van kleding, verzorging, sporten, groen opvoeden, reizen en nog veel meer? Sustainable YOU mag eem exemplaar van de lifestyle gids voor een groen, eerlijk en gezond leven Let’s go green weggeven. Hoe win je Let’s go green?

Related posts

4 Comments

 • Posted 16/12/2015

  Sjoerd

  Ik zou dit boek als (eventueel verlaat) kerstkado aan mijn buren willen geven..We wonen in een duurzame wijk en proberen daar natuurlijk zo duurzaam mogelijk te leven. Onze buurtjes hebben direct bij de bouw na hun verhuizing nogal wat financiele tegenslag gehad en een hoop gedoe met hun huis. Daardoor zijn enkele van hun duurzame wensen (zoals een warmtepomp) er bij ingeschoten. Met dit boeken kunnen ze zien dat alle kleine beetjes helpen en dat het groen leven in je hele levensstijl kan worden doorgevoerd en niet alleen in je huis. (Dat laatste is nl meestal de duurste investering en nog voor weinig mensen weggelegd)
  Hopelijk komen ze er dan achter dat ze al heel goed bezig zijn en krijgen ze nieuwe wel realiseren ideeen 🙂

  • Posted 22/12/2015

   Sustainable Susan

   Ha Sjoerd, je bent de gelukkige winnaar van Let’s go green. Stuur jouw adres naar info[at]sustainableyou[punt]nl en je ontvangt van Sustainable Susan een gesigneerd exemplaar, hopelijk nog voor de kerstdagen.

 • Posted 17/12/2015

  Berendina

  Ik ben erg benieuwd naar de meer duurzame tips, in het boek. Zodat ik duurzamer kan leven

 • Posted 18/12/2015

  Anita H.

  Ik wil zeker nog meer duurzame tips. Ik ben best begaan met de natuur, het milieu. En een goede gezondheid staat hoog op mijn prioriteitenlijst. Daarnaast haal ik gewoon graag relevante info uit een boek. Echte boekenfan dus eigenlijk.

Leave a Reply