Op vakantie naar Yellowstone?

Op vakantie naar Yellowstone?

In de top 5 van grootste klimaatklappers staat het kiezen voor een vakantie dichtbij huis. Een fijne binnenkomer, niet? Mag je dan nooit meer een exotische reis maken? Mijn droom is nog eens vakantie te vieren in Yellowstone, een safari te maken in Tanzania en tot rust te komen op Bali. Is dat waanzin en een klap in mijn groene gezicht? Tja, zo zien de groene fanatiekelingen dit zeker wel en ze hebben een punt.

Hutje op de Nederlandse hei?

Toch reizen we met z’n allen wat af. We gaan gemiddeld 3 keer per jaar op vakantie waarvan de helft van de reizen zich afspeelt in het buitenland en we besteden hierbij ruim 15 miljard euro. Voor 80% van de landen staat toerisme in de top 5 van exportproducten en bij 60 landen staat toerisme zelfs op de eerste plek. Bij eco-reizen ontstaat direct een beeld van het hutje op de hei of vrijwilligerswerk doen in een weeshuis. Een nobel streven, maar er zijn andere groene varianten die zowel het milieu, de economie en de plaatselijke cultuur ten goede komen.

Ask yourself…

Verantwoord, duurzaam, ethisch, eco of eerlijk reizen, het betekent allemaal net iets anders maar bovenal betekent het bewust vakantie vieren terwijl je respectvol omgaat met cultuur en natuur.

Telkens kun je bij het maken van je vakantiekeuze drie vragen stellen:

  1. Respecteer ik de plaatselijke cultuur en de tradities die hierbij horen?
  2. Reis ik op een manier die het milieu zo min mogelijk schaadt?
  3. Steun ik de lokale economie en betaal ik een eerlijke prijs voor diensten en producten?

Vervoer, verblijf, vermaak

In de 3 V’s kun je invloed uitoefenen: vervoer, vermaak en verblijf. Kies daarbij een reisorganisatie die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, bijvoorbeeld SNP Natuurreizen of Sawadee.

Ongeacht je bestemming kun je altijd ook ter plaatse een eco-toerist zijn, bijvoorbeeld in de categorie vervoer door zo min mogelijk bagage mee te nemen, door te kiezen voor het schoonste vervoermiddel naar de bestemming en door ter plaatse het openbaar vervoer te gebruiken of op de fiets het landschap te verkennen.

Kamperen is bij uitstek de meest duurzame variant die je kunt kiezen als verblijf. Voor kamperen in Nederland vind je hier unieke en romantische kampeerplekken in Nederland. Let ook op het Green Key keurmerk, het EU Ecolabel en het Bewust op Reis-label voor de meer duurzame vakantieverblijven. Zelf kun je in je verblijf bijvoorbeeld ook watergebruik beperken, afval besparen en scheiden, handdoeken meerdere malen gebruiken en energie besparen door de airco uit te doen of de verwarming een tikkie lager te zetten.

Vermaak jezelf ter plaatse met behulp van een digitale reisgids. Koop lokaal in en koop alleen verantwoorde en dus eerlijke en lokale souvenirs van milieuvriendelijke materialen.

Groen genieten

Je zult met reizen altijd invloed op de omgeving hebben, zowel positief, bijvoorbeeld door de lokale economie te stimuleren en negatief, bijvoorbeeld door de CO2-uitstoot die met vervoer gepaard gaat.

Nooit meer met het vliegtuig om een nieuwe cultuur te leren kennen of weldadige natuurervaringen te beleven? Nee, zo ver hoef je niet te gaan. Groen leven is ook groen genieten. En als je met je reis een positieve bijdrage levert aan milieubescherming of het welzijn van de bevolking ter plaatse dan word je vakantie opeens een krachtig middel om de wereld een stukje mooier te maken. Maarruh, wel even die vlucht compenseren graag, bijvoorbeeld bij Trees for All. En dan, op naar Yellowstone, mijn eerste droombestemming.

 

Related posts

1 Comment

  • Posted 16/10/2019

    smmus.es

    Die foto van de Old Faithful tijdens zonsondergang. WAUW 3! Yellowstone heeft ook zo mijn hart gestolen en zou er ZO graag nog eens naar terugkeren. Wat een ongelofelijk mooi park. Ik heb weinig last gehad van de drukte, maar wij waren er toen het park net pas weer open was (tenminste, de zijwegen) en dus viel drukte onwijs mee. Maar zo mooi 3!

Leave a Reply