Zero Plastic week

Zero Plastic week

9 tot en met 15 juni gaan duizenden Nederlanders de uitdaging aan een week lang geen nieuw plastic aan te schaffen. Bijna 10.000 mensen hebben zich ingeschreven voor de ZeroPlasticWeek. Niet alleen Nederlanders schreven zich in voor deze derde editie maar zo’n 16 landen doen wereldwijd mee. Waarom is ZPW nodig? Wat kunnen we zelf doen en wat doet Sustainable Susan?

Waarom

Omdat plastics VEEL te veel worden gebruikt, dat is geen geheim. Te pas en te onpas worden plastic zakjes meegegeven, zelfs zonder dat je ernaar vraagt, zelfs op mijn biologische markt op Zeeburg.

Volgens huidige schattingen sterven elk jaar 1 miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door ingeslikt plastic. In de Noordelijke Stille Oceaan slikken vissen elk jaar niet minder dan 24.000 ton plastic in, evenveel als 480 miljoen plastic tweeliter flessen. Plastic belandt niet alleen in de dieren, maar komt ook via de hen weer bij ons terug. Microplastics in vissen krijgen wij bij nuttiging ook binnen, via voeding en drinken.

Plastic op zee is een probleem. Lees meer hierover op de website van de Plastic Soup Foundation, maar ook op land blijft plastic een gevaar. Een plastic zak die we gemiddeld 15 minuten gebruiken, kan 500 jaar in het milieu blijven bestaan. Het probleem is niet een, twee, drie opgelost. Vrijwel alles wordt verpakt in plastic en los van verpakking komt het ook voor in bijvoorbeeld cosmetica, speelgoed en meubels. Technische oplossingen en creatieve ideeen helpen om gebruik van plastics een halt toe te roepen en op te ruimen.

Wat kunnen we zelf doen?

Een week zonder het kopen van een plastic is een echte uitdaging, maar het is mogelijk. Zelf minder plastic gebruiken en beter scheiden is de truc. Tips voor minder plastic in je dagelijkse leven vind je hier:

 • Gouden regel: Neem altijd je eigen zakken als je gaat winkelen
 • Lever schone en hele plastic tassen die je niet meer gebruikt in bij een Tassenbol in de winkel
 • Vermijd plastic verpakkingen voor voedingswaren, cosmetica etc
 • Gooi in ieder geval nooit afval op straat en raap op wat je ziet liggen
 • Kies groenten en fruit zonder plastic verpakking. Cherry tomaten worden meestal verkocht in plastic bakjes, terwijl trostomaten vaak beschikbaar zijn zonder verpakking
 • Hergebruik! Bijvoorbeeld: zakjes waarin brood zat kun je groenten in bewaren, van gebruikte potjes kun je plantenpotten maken
 • Lever je plastic gescheiden in, vanaf 2010 kan dat in vrijwel alle gemeenten
 • Koop groot in
 • Kies voor hervulbare items, zoals hervulbare zeep, bidons voor water en wasbare rietjes
 • Neem een mok mee naar het werk in plaats van plastic bekertjes te gebruiken
 • Kies biologische en ecologische producten in de supermarkt. Deze producten zijn per definitie milieuvriendelijker en zullen meestal minder plastic in hun verpakking bevatten
 • Probeer zelf pure producten te maken, bijvoorbeeld kruiden op je balkon, kiemen in een kiemschaaltje of shampoo
 • Vermijd verzorgingsproducten (o.a. scrubs) die plastic bevatten. Deze microbeads komen via de riolering in zee. Gebruik liever plastic-vrije producten, zonder Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) en Polyethylene terephtalate (PET), Polymethyl methacrylate (PMMA), nylon12.
 • Praat over de uitdaging met anderen

Wat doet Sustainable Susan deze week?

Nog bewuster omgaan met plastic, dat kan zelfs ook een Sustainable Susan. Deze week zijn mijn wasbare rietjes gebracht in een papieren envelop. Alle producten koop ik onverpakt op de markt of in de supermarkt. Ik koop altijd grootverpakkingen in maar zal de winkel afspeuren naar items waar ik dat nu wellicht nog niet doe. Ik koop een duurzaam cadeau voor Vaderdag, zonder plastic ;-). Ik blog en praat over de ZeroPlasticWeek. En, naar de zeeburgmarkt neem ik natuurlijk grote boodschappentassen mee.

Happy ZeroPlasticWeek to you all!

Related posts

Leave a Reply