Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Vakantie

De groene, wijde wereld in

Vakantie vieren SYVakantie is een tijd om te ontspannen, om andere culturen op te snuiven, een bijzondere natuurervaring te hebben, om lekker te sporten of te eten. Als je met je reis een positieve bijdrage levert aan milieubescherming of het welzijn van de bevolking ter plaatse, wordt je vakantie een krachtig middel om de wereld een stukje mooier te maken. Bij zowel verblijf als vervoer en vermaak kun je maatregelen nemen om die bijdrage te realiseren.

‘Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time.’ Motto van de Baltimore Grotto

Toerisme staat garant voor bijna 10% van het wereldinkomen. Jaarlijks gaan ruim 900 miljoen mensen op reis als toerist. 81% van de Nederlandse bevolking nam in 2013 een of meer vakanties in binnen- en/of buitenland. Vakantie vieren is hot en heeft juist daarom grote impact. Duurzaam toerisme betekent dat je met de reis het milieu, de lokale bevolking, natuur en cultuur respecteert, zodat deze behouden blijven en ook aan volgende generaties aantrekkelijke bestemmingen kunnen worden geboden.

Eco- of eerlijk toerisme klinkt groen, gezond en geweldig, maar het betekent niet per definitie dat de reis ten goede komt aan het milieu. Zo kan een reis naar Indonesië als een ecoreis worden bestempeld indien je ter plaatse respectvol omgaat met de natuur, terwijl je er nog steeds naartoe moet vliegen en een eventueel ecoresort ook de nodige milieubelasting met zich meebrengt. Bovendien claimen veel reisorganisaties of accommodaties eco of eerlijk te zijn, terwijl die termen in feite meer gebruikt worden als marketingtool. Een stukje eigen onderzoek is dus altijd noodzakelijk.

Bij het kiezen van je bestemming, de activiteiten die je gaat ondernemen en het vervoermiddel dat je wilt gebruiken, kun je jezelf een drietal vragen stellen:

  1. Respecteer ik de plaatselijke cultuur en de tradities die hierbij horen?
  2. Reis ik op een manier die het milieu zo min mogelijk schaadt?
  3. Steun ik de lokale economie en betaal ik een eerlijke prijs voor diensten en producten?

Een aantal adressen voor jouw groene vakantie:

De afweging die je soms moet maken tussen eerlijk en groen, is niet makkelijk. Het is absoluut beter voor het milieu om je voor je vakantie te beperken tot Europa of zelfs alleen Nederland. Het vliegvervoer doet de co2-uitstoot van je vakantie de lucht in vliegen waardoor jouw ecologische vakantievoetafdruk hetzelfde doet. Tegelijkertijd is voor veel (ontwikkelings)landen de toerismesector de grootste bron van inkomsten. Je kunt daarnaast juist door een ontmoeting met andere culturen geïnspireerd raken en je bewust worden van het feit dat we de aarde delen en veel van elkaar kunnen leren. Je doet nieuwe ideeën op die je leven thuis kunnen verrijken en je kunt op jouw beurt ook de inwoners van het vakantieland inspireren. Zo kan reizen over en weer een positief verschil opleveren.

Om de milieudruk met het vakantievervoer te verminderen en optimaal van de natuur en cultuur op je vakantiebestemming te genieten, ga je liever ga één keer lang weg, dan drie keer kort. Bij vakanties binnen Europa verkies je in het algemeen fietsen, de (internationale) trein, een touringcar of bus boven de auto of het vliegtuig om op de locatie te komen. De voordelen hiervan zijn naast de milieuoverwegingen bijvoorbeeld de kosten. Ga je met de auto op reis, ga dan met zo veel mogelijk mensen in één auto, doe een bandencheck, huur fietsen of ski’s liever ter plaatse dan ze mee te nemen en volg de aanwijzingen van Het Nieuwe Rijden om brandstofverbruik te beperken. Wil je een auto ter plekke huren, dan kies je zo mogelijk voor een hybride of een elektrische auto, en overweeg om slechts voor een gedeelte van de reis de auto te huren.

Wat betreft de accommodatie kies je bij voorkeur altijd voor kleinschaligheid in plaats van massatoerisme. De voordelen hiervan zijn, naast dat je zelf van meer rust geniet, dat het geld dat je besteedt, vloeit naar de beurzen van de lokale bevolking en de lokale economie, in plaats van in de zakken van grote bedrijven. Er zijn tal van reisorganisaties die duurzame reizen organiseren, bijvoorbeeld SNP Natuurreizen, Koning Aap en Sawadee. Over het algemeen campings tot de meest milieuvriendelijke keuze en staan hotels en cruiseschepen onderaan op de duurzaamheidsladder. Daartussenin zitten vakantiehuisjes, hostels en het delen van huizen. Vaak kun je stellen dat hoe luxer de accommodaties zijn, hoe meer overdaad en dus hoe minder duurzaam. Er wordt dan vaak veel water en energie verbruikt voor bijvoorbeeld zwembaden, sauna’s of andere faciliteiten. Dit kan een negatieve invloed hebben op de watervoorziening van de lokale bevolking, zeker in droge gebieden.

Sportieve of culturele, actieve of ontspannende activiteiten, je hebt ze in alle duurzame soorten en maten. Vaak word je overspoeld met culturele en natuurlijke hoogtepunten in het land van bestemming. Probeer niet alles te zien of te doen, maar maak een selectie. De herinneringen zullen langer en scherper bij je blijven en de invloed op het milieu is kleiner. Verdiep je in de culturele waarden van het land dat je bezoekt. Leer over lokale (religieuze) tradities en beheers een paar woorden van de lokale taal. Met de uitgaven die je ter plaatse doet, ondersteun je zo veel mogelijk de lokale economie, bijvoorbeeld door het inhuren van lokale gidsen, het eten in familierestaurants in plaats van bij de vestigingen van grote ketens en door het kopen van fairtrade souvenirs.

Meer weten over duurzame reisorganisaties, welk vervoersmiddel op welke afstand het groenst is, welke accommodaties een groene stempel krijgen, hoe je jezelf groen kunt vermaken tijdens je vakantie, hoe je groen kunt inpakken, welke souvenirs veilige en eerlijke aankopen zijn, waar je groen vrijwilligerswerk kunt doen en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.