Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Vermaak

Groen vertier en plezier

groenvermaakSYSporten of televisie kijken, uit eten gaan of naar de film, er zijn opties genoeg om onze vrije tijd naar eigen smaak in te richten. Hoe kun je groen genieten van je vrijetijdsbesteding en hoe vergroen je een verjaarsfeest of een bruiloft met behoud van de oer-Hollandse gezelligheid?

‘It is our choices that show what we truly are, far more than our abilities.’ J.K. Rowling

Bij het gebruik van allerlei soorten media, bijvoorbeeld boeken, kranten, tijdschriften, televisie, radio en social media kun je vaker kiezen voor tweedehands, voor huren (bijvoorbeeld in de bibliotheek) of lenen. Digitaal de krant of je favoriete tijdschrift lezen bespaart papier en energie en is vaak ook goedkoper.

  • Op www.rankabrand.nl kun je zien welke kranten en tijdschriften, maar ook online platforms, telefoonaanbieders en grote kledingmerken of ketens duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.
  • Op www.puuruiteten.nl vind je restaurants die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.Op www.iens.nl wordt aan restaurants een duurzaamheidspercentage toegekend en kun je ook een zoekopdracht op biologische en vegetarische restaurants doen.
  • Op www.greenkey.nl kun je onder andere groene zwembaden, strandpaviljoens, rondvaarten, musea, attractieparken, hotels en een aantal restaurants vinden. Op www.duurzaamnieuws.nl vind je de Duurzame Agenda die precies aangeeft wat voor bijeenkomsten, discussies, congressen, workshops of cursussen waar worden georganiseerd.
  • Op www.gowiththevlo.nl vind je tweedehands winkels en rommelmarkten. Groene en eerlijke shopgidsen, zoals de Eerlijk Winkelen-shoppingroutes in Nederlandse steden kun je downloaden op www.eerlijkwinkelen.nl. Shoppen in een van de 54 Nederlandse fairtrade gemeenten? Kijk voor een lijst op www.fairtradegemeenten.nl.
  • Op www.duurzamebruiloft.nl vind je meer tips om een milieuvriendelijke en eerlijke bruiloft te organiseren waarmee je de gasten en jezelf de dag van je leven geeft.
  • Op www.dezonkado.nl nodig je de gasten van jouw feest uit op je persoonlijke pagina om een stukje zonnepaneel als cadeau te geven. Op www.justgiving.nl vind je ruim 200 goede doelen organisaties waarop je gemakkelijk zelf een pagina kunt aanmaken en je eigen goede doelen kunt kiezen. nl verkoopt meerdere soorten bomen voor alle mogelijke gelegenheden. De websites www.greengiving.nl, www.ecozo.nl, www.fairygood.nl en www.ecodeautjes.com bieden tal van originele verantwoorde opties. Een verantwoorde cadeaubon vind je bij www.goodclub.nl of www.ecokadobon.nl.

Steeds meer restaurants richten zich op gezond en smaakvol voedsel en gebruiken lokale en biologische seizoenproducten. Veel chef-koks gebruiken bijvoorbeeld biologisch vlees en groente omdat die een betere smaak hebben en van hogere kwaliteit zijn dan de niet-biologische equivalenten. Restaurants laten vaak op hun website al zien in hoeverre duurzaamheid in hun filosofie past. Vaak nemen deze restaurants naast de keuze voor gezond voedsel ook nog andere maatregelen om het restaurant te verduurzamen, zoals energiebesparende maatregelen, inkoop van groene energie en afval- en waterbesparing.

Het gevoel van de aankoop van een nieuw kledingstuk, een nieuwe telefoon of een parfum is soms heerlijk, daar zijn veel mensen het over eens. Niet altijd is de aankoop per se nodig of groen. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen bij iedere aankoop die je doet, maar wel kun je bewuster omgaan met de vraag of je iets echt nodig hebt en welke keuze je maakt in de winkels die je bezoekt. Zowel kleding als dagelijkse voedingsmiddelen, tijdschriften en je telefoon, met alle aankopen kun je het verschil maken.

Helaas is het nog niet zo makkelijk om overal die eerlijke keuze te kunnen maken, alhoewel het aanbod ieder jaar wel lijkt te verdubbelen. In een aantal ketens kun je nu al wel meer verantwoord aankopen doen. In de categorie modeketens kies je volgens Rank A Brand bijvoorbeeld liever de h&m, c&a en Primark dan de v&d, De Bijenkorf of de Mango, in de categorie sport liever Puma en Nike dan Fila en Perry Sport, en in de categorie eten en drinken liever de Ekoplaza, de Jumbo en de Albert Heijn dan de Lidl, de Spar of de Aldi. Nu de trend eenmaal gezet is, druk van consumenten groter wordt en de regelgeving strenger, zal eerlijk shoppen steeds meer mogelijk worden.

Bijdragen aan een leefbare wereld doe je ook door te genieten van de natuur, door verbinding te zoeken met de natuur. In Nederland hoef je vanaf je woonplaats nauwelijks meer dan een half uur te rijden of je bent in een prachtig natuurgebied waar we de natuur de ruimte hebben gegeven zich te ontwikkelen, maar ook in iedere tuin of op het balkon en in ieder stadspark huist de natuur. In Nederland vind je langeafstandspaden en nationale streekpaden die samen al 9000 kilometer wandelplezier inhouden. Daarnaast bestaan een regionaal wandelnetwerk en het Noordzee Kustpad, zijn er ns-wandeltochten, en nog veel meer wandelroutes.

Rennen, fietsen, zwemmen in de natuur, het zijn sporten waarvoor je weinig nodig hebt. Zodra er lichten aangaan, water wordt verbruikt of verwarming bij komt kijken, ontstaat milieubelasting. Fitnessen in verlichte ruimtes met machines die draaien op elektriciteit is dan ook een sport die minder positief uitpakt voor het milieu. Golf belast het milieu aanzienlijk door de chemische middelen die worden gespoten om het gras er zo mooi uit te laten zien en door het watergebruik, maar golf is niet de enige sport die het milieu belast. Zo heb je voor verwarming van een binnenzwembad veel energie nodig en veel water om het bad te vullen, en voor tennis-, hockey- en voetbalvelden worden vaak kunstlicht en water gebruikt. Je kunt veel doen binnen je vereniging maar ook door zelf maatregelen te nemen, jouw sportervaring vergroenen, bijvoorbeeld door sportattributen te huren, te lenen of tweedehands te kopen, door te gaan voor kwaliteit zodat spullen lang meegaan, door gebruikte spullen een tweede leven te geven, door een navulbare fles van rvs, schoon en gerecycled plastic of glas te gebruiken in plaats van wegwerpflessen, door te voet of met de fiets naar de sportlocatie te gaan en door afval te vermijden.

Een feest is een goede gelegenheid om nieuwe duurzame ideeën te ‘verkopen’ en je groene visitekaartje af te geven. Bij het organiseren van je eigen feest kun je een zee aan afval en energie besparen zonder dat dit je extra geld, tijd of moeite kost. Je kunt altijd wegwerpartikelen vermijden, lokaal voedsel en drank inkopen, in grootverpakking open, verspilling van voedsel vermijden, om groene cadeaus vragen, digitaliseren waar mogelijk, bloemen en decoraties beperken en een groen thema kiezen. Als je extern een feest geeft, kies dan vooral voor een centrale locatie die bereikbaar is met het openbaar vervoer, waar bewust met energie, water en afval wordt omgegaan en waar lokaal, biologisch en (ook vegetarisch) seizoenvoedsel gebruikt wordt.

Meer weten over groen social media gebruik, hoe het zit met e-waste, welke restaurants een origineel duurzaam concept hebben, waar je op kunt letten als je groen wilt clubben, naar de film, naar een pretpark of naar het theater wilt gaan, wat je kunt ondernemen om eerlijk te shoppen, waar je de mooiste wandeltochten kunt vinden, hoe je jouw sportervaring kunt vergroenen, hoe je een groen feest of een duurzame bruiloft kunt organiseren, hoe je de feestdagen groen kunt invullen en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.