Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Vervoer

Rijden, rijden, rijden in een wagentje?

Groen vervoerVoor een gezonde en groene lifestyle hoef je niet de rest van je leven met de fiets of lopend op pad te gaan. Uiteraard zijn dat wel de meest duurzame vormen van transport en is vervoer per vliegtuig het andere uiterste. Gelukkig zijn er steeds meer milieuvriendelijke vervoeralternatieven voorhanden. Elektrisch rijden heeft een vlucht genomen, net als auto’s delen en auto’s lenen. Een bewuste keuze maakt echt verschil, zowel voor het milieu als voor de gezondheid en je eigen portemonnee.

‘Logica brengt je van A naar B; verbeelding brengt je overal.’ Albert Einstein

Transport is in Nederland verantwoordelijk voor plusminus 23% van de co2-uitstoot. Vervoer veroorzaakt ook uitstoot van andere broeikasgassen, zoals stikstofoxiden, fijnstof en zwaveldioxide. Klimaatverandering, verzuring en ozonvorming zijn voorbeelden van de gevolgen hiervan. Naast milieu-impact levert vervoer ook gezondheidsproblemen op voor mens en dier. Luchtwegen en longen, maar ook hart- en bloedvaten lijden eronder. Als consument kun je je vervoerskilometers zo veel mogelijk beperken en naar duurzame vervoeropties zoeken.

Natuurlijk ga je zo veel mogelijk te voet, of met de fiets. Met plusminus 18 miljoen fietsen zijn er in Nederland meer fietsen dan mensen en daarmee heeft Nederland de grootste fietsdichtheid ter wereld. De fiets is zelfs verantwoordelijk voor een kwart van alle verplaatsingen. De fietser in stedelijk gebied is dan ook gemiddeld 5% sneller op zijn bestemming dan de automobilist op een afstand tot 4 kilometer. In steden met meer dan 100.000 inwoners is dit zelfs 10% sneller. Ruim een op de drie autoritten in Nederland is korter dan 5 kilometer en zelfs bijna de helft van de autoritten is korter dan 7,5 kilometer. Juist met de korte ritten die per fiets vaak niet langer dan twintig minuten duren, kun je eenvoudig veel groene winst behalen door vaker de fiets te pakken.

  • Met de Fietscalculator van de Fietsersbond (www.fietsersbond.nl) reken je uit hoeveel je bespaart op brandstof, kosten en calorieën als je in plaats van de auto de fiets pakt.
  • Op www.anwb.nl vind je alle p+r-locaties (parkeer-en-reislocaties) in Nederland. Vanaf deze parkeerplekken die vaak net buiten stedelijk gebied gesitueerd zijn, kun je gemakkelijk het openbaar vervoer nemen zodat je het verkeer uit woongebieden houdt en hoge parkeerkosten vermijdt.
  • Op www.deelauto.nl vind je veel informatie over het delen van auto’s. Je kunt een deelauto huren bijvoorbeeld op www.greenwheels.com, www.mywheels.nl, www.connectcar.nl of plaatselijk in Amsterdam op car2go.com.
  • Een auto huren van een particulier of je eigen auto beschikbaar stellen, doe je bij www.snappcar.nl, www.mywheels.nl en wego.nu.
  • Op www.hetnieuwerijden.nl vind je tips voor een zuinigere rijstijl. Wil je weten of je nu al een Nieuwe Rijder bent? Vul dan de vragenlijst in op www.testuwrijstijl.nl. Je kunt ook de training van Het Nieuwe Rijden volgen. Op www.go-greener.eu kun je bespaarproducten aanschaffen om je auto nog zuiniger te maken. Met de Fueless-app is het mogelijk direct feedback te krijgen op je rijstijl.

Vervoer per trein levert gemiddeld vijf keer minder milieubelasting op dan reizen met de auto. Met name voor lange afstanden kun je het beste het openbaar vervoer pakken. Volgens Milieu Centraal zijn de trein, tram en metro gunstiger voor het milieu dan de gemiddelde bus.

De auto is veruit het meest gekozen vervoermiddel. Gelukkig zijn auto’s een stuk zuiniger en ook comfortabeler geworden. Aan de andere kant worden steeds zwaardere auto’s gemaakt, gebruiken we de auto meer en zijn airco’s en navigatiesystemen minder gunstig voor het brandstofverbruik. Bovendien is de zuinigheid van een auto erg afhankelijk van de rijstijl. Om deze redenen zijn auto’s over het geheel genomen niet minder vervuilend geworden. Het Nieuwe Rijden is een programma die energie-efficiënter rij- en reisgedrag stimuleert. Je kunt als je de tips opvolgt 20% besparen op je brandstofverbruik en tot 30% minder uitstoot van schadelijk stoffen veroorzaken. Automatisch betekent dit een kostenbesparing en dat is iets waar iedere bestuurder warm voor loopt.

Autokilometers voor woon-werkverkeer veroorzaken bijna een derde van het aantal kilometers dat we afleggen. Daar is de grootste winst te behalen. Populair worden het delen of het huren van een auto en carpoolen. Als je minder dan 12.000 kilometer per jaar rijdt, kun je omwille van de kosten sowieso het beste een auto delen met bijvoorbeeld buren of familieleden, een huurabonnement afsluiten of een abonnement op een deelauto nemen. Financieel is het dat een aantrekkelijk alternatief, maar ook voor het milieu een betere uitkomst. Vaak zijn deelauto’s zuiniger dan de gemiddelde auto op de weg doordat het relatief nieuwe en lichte auto’s zijn.

Je kunt ook van buurtgenoten een auto lenen of je eigen auto beschikbaar stellen. Dit noemt men peer-2-peer car sharing. Je kunt dit zowel laten regelen door commerciële bedrijven als dit zelf organiseren met vrienden, familie of buren. Auto’s stoten bijna evenveel co2 uit bij één als bij vier passagiers en de kosten zullen ook niet ver uit elkaar liggen. Daarom is carpoolen, bijvoorbeeld naar het werk of als je op vakantie gaat, eveneens een goed idee. Naast de verminderde milieu-impact en druk op de portemonnee, is het hoogstwaarschijnlijk ook nog eens gezellig.

Elektrisch vervoer is groen. De technologie verbetert en de mindset van Nederlanders omtrent elektrisch rijden verandert. Het aanbod wordt ook steeds groter en de oplaadtijd van de accu korter. Belastingvoordelen maken de elektrische en semi-elektrische auto’s ook nog aantrekkelijk voor de portemonnee. Twee groene alternatieve brandstoffen zijn waterstof en zonne-energie. Een waterstofauto heeft grote potentie om co2-emissie te verminderen, oplopend tot vrijwel 100% als waterstof emissievrij wordt geproduceerd. Helaas is het maken en vervoeren van waterstof nog een probleem en kleven ook aan de veiligheid nog vraagtekens. Een elektrische auto thuis opladen terwijl je volop zonnepanelen op je dak hebt liggen, maakt dat je bijna kunt zeggen op zonne-energie te rijden. Wellicht is er in de nabije toekomst een zonnewagen ook voor de Nederlandse consument beschikbaar.

Vliegtransport veroorzaakt uitstoot van broeikasgassen en door de grote hoogte waarop vliegtuigen vliegen, versterken ze met hun uitstoot het broeikaseffect. Kiezen voor een groene vliegreis kan nu nog niet, maar je kunt wel een aantal dingen doen om iets groener te vliegen, bijvoorbeeld: zoveel mogelijk rechtstreeks vliegen, kiezen voor luchtvaartmaatschappijen met een moderne vloot en co2-uitstoot van je vliegreis berekenen en compenseren. Soms kan dit rechtstreeks bij het boeken van de vlucht en ook online heb je vele mogelijkheden je vervoeruitstoot te compenseren.

Meer weten over elektrisch rijden, waar je de mooiste fietsroutes kunt vinden, waarom een deelauto zo populair is en hoe dat precies werkt, hoe je kosten- en energiebesparend kunt rijden, met welke alternatieve brandstoffen wordt geëxperimenteerd, welke vliegtuigmaatschappijen hun groene beentje voor zetten en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.