Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Verzorging

Modieus in het groen

Wear-green-clothes-and-save-the-environment-low-resDuurzaamheid in de modewereld is actueler dan ooit. Reclames die ons verleiden goedkope kleding te kopen, worden vervangen door spotjes met natuurlijke collecties of kleding van gerecyclede materialen. De voordelen van bewust inkopen reiken verder dan alleen het overhouden van een goed gevoel aan je aankoop. Beelden van ingestorte kledingfabrieken, erbarmelijke werkomstandigheden en gekleurde rivieren door gedumpte verfstoffen laten de gevolgen van onze kledingconsumptie op een pijnlijke manier zien. Wij ervaren die negatieve gevolgen niet, maar de mensen die werken in die industrie en leven rondom de fabrieken wel. Gelukkig laten steeds meer consumenten van zich horen.

‘Elegance is a question of personality, more than one’s clothing’. Jean-Paul Gaultier

Eerlijke kleding is kleding gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden (eerlijke lonen, gezonde werkomgeving, normale werktijden en gezondheidszorg) en van duurzame, milieu- en diervriendelijke materialen. Gelukkig bestaat geweldige duurzame nieuwe kleding in alle stijlen, maar even zoeken is vaak het nog wel. Ook vintage, huren, redesign en upcycling, behoren tot de mogelijkheden. Daarbij horen ook eerlijke sieraden en gezonde verzorgingsproducten.

Plusminus de helft van onze kleding wordt van katoen gemaakt. 25% van het wereldwijde pesticidegebruik verdwijnt in de katoenteelt, die 2,5% van de landbouwgrond beslaat. De who heeft een aantal chemicaliën die worden gebruikt in de katoenteelt, geclassificeerd als ‘meest gevaarlijk voor de gezondheid van de mens’. Katoenen kleding wordt nog bewerkt met legio giftige stoffen waaronder zware metalen, verf en formaldehyde. Het milieu wordt hierdoor geschaad, maar ook de gezondheid van de arbeiders die werken in de katoenindustrie, en de drager van de katoenen kleding. Eenmaal gekocht en gedragen, wassen wij ze in onze wasmachines waarna delen van de gebruikte giftige stoffen in ons milieu terechtkomen. Het gaat niet alleen om giftige stoffen, maar ook om microplastics. Synthetische kleding zoals polyester, nylon en acryl is gemaakt van plastics die vrijkomen als de vezels van de stof slijten. Door die slijtage en door het wassen brokkelen kleine deeltjes af die in ons milieu terechtkomen.

Slechte arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie zijn helaas aan de orde van de dag. Gedwongen overwerk, extreem lage lonen en discriminatie komen regelmatig voor, net als kinderarbeid. Voor de tientallen miljoenen mensen die werkzaam zijn in de kleding- en textielindustrie (in voornamelijk Aziatische landen) bestaan nog weinig sociale voorzieningen. Zogenaamde sweat shops, waar achter gesloten deuren mensen worden uitgebuit tegen geen of lage lonen, zijn nog lang niet uitgebannen. Ieder kledingstuk wordt met zorg, en soms dus letterlijk met zweet en tranen, gemaakt door mensenhanden van over de hele wereld.

Wij kunnen met onze aankoop een verschil maken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je alleen die kleding, schoenen en accessoires van kwaliteit koopt die je echt nodig hebt en waar je lang mee kunt doen. Het betekent ook dat je kleding koopt van merken die zich inzetten voor een eerlijkere kledingindustrie. Vaak zijn nieuwe duurzame artikelen wat duurder, maar eigenlijk zijn de standaard kleding, sieraden en cosmetica ook gewoon te goedkoop. Je kunt er bijna zeker van zijn dat er mensen voor zijn uitgebuit en het milieu eronder lijdt.

Of je nu een groot of klein budget hebt, wissel de aanschaf van eerlijke kleding af met ruilen, redesign, upcycling, vintage, tweedehands en zelfontwerp. Je stem laten horen is ook belangrijk. Hoe meer vraag er is naar eerlijke kleding en hoe meer twijfels worden geplaatst bij de huidige praktijken, hoe meer grote en kleine kledingmerken de stap naar duurzaamheid zullen zetten.

Aan de materialen van kleding kun je de duurzaamheid van een groen kledingstuk herkennen, maar ook bepaalde keurmerken maken eerlijke kleding zichtbaar. Koop bij voorkeur kleding met een keurmerk of kleding waarvan je weet dat de producent een erkende gedragscode heeft opgesteld. Yves Saint Laurent zei ooit: ‘Mode vervaagt, stijl is voor altijd.’ Kiezen voor een duurzaam alternatief boven de mode van het moment gaat om het creëren van de stijl die bij jou past. Bewust eerlijke kleding kopen of samenstellen uit wat je al in de kast hebt, maakt die stijl nog specialer. Ongetwijfeld heb je meer plezier in het uitkiezen van je outfit en draag je deze met trots. Eerlijk is ook tijdloze kleding die lekker zit en van hoge kwaliteit en duurzaam in gebruik is, zodat je de kledingstukken veel en lang draagt. Hoe meer je een kledingstuk draagt, hoe lager de gemiddelde milieubelasting, juist ook omdat je dan geneigd bent minder nieuwe kleding te kopen.

Zo min mogelijk kleding kopen en dus hergebruiken, vermaken of versieren is de meest duurzame en tot veertig jaar terug de meest gebruikte variant. De trend komt nu weer terug. De meest nostalgische variant is hergebruik van de bruidsjurk van een familielid. Herontwerpen (redesign) doe je bijvoorbeeld als je oude gordijnen vermaakt tot slingers, t-shirts tot kinderspeelgoed of je oude spijkerbroek tot een stoere handtas. Daarvoor hoef je geen naaimachine in je bezit te hebben of een supercreatieveling te zijn. Bij upcycling kun je denken aan het inkorten van een lange jurk of lange broek of het pimpen van een saai kledingstuk met kralen en linten.

  • Op www.eerlijkwinkelen.nl vind je eerlijke winkelroutes in tientallen steden. Op www.rankabrand.nl vind je kleding maar ook schoenen en modeketens gerankt op duurzaamheid. Met de checker van www.goedewaar.nl kun je al winkelend de duurzaamheid van een merk nagaan en merken rangschikken op basis van persoonlijke voorkeuren. Ook de Shop-app van Talking Dress maakt het je gemakkelijker om eerlijk te shoppen. De boeken Talking Dress van Marieke Eyskoot en Duurzame Mode voor morgen van Lynsey Dubbeld zijn goede naslagwerken voor een groene garderobe.
  • Mud Jeans (www.nl.mudjeans.eu) lanceerde het Lease A Jeans- en Lease a Fleece-huurconcept. Zij blijven eigenaar van de spijkerbroek of fleece en nemen deze na gebruik terug om van het ruwe materiaal weer een nieuw kledingstuk te maken. DutchSpirit (www.dutchspirit.nl) biedt de mogelijkheid met hun Lease-a-Suit een maatkostuum of mantelpak te huren.
  • Vintage, tweedehands of zelfs antiek is helemaal van deze tijd. Tweedehands winkels van Episode (www.episode.eu) en van Het goed (www.hetgoed.nl) zijn te vinden in veel Nederlandse steden. Laura Dols in Amsterdam biedt een grote collectie antieke en vintage trouwjurken. Doortje Vintage heeft winkels in Eindhoven en Rotterdam en ook online een grote collectie op www.doortje-vintage.com. Op de website www.tweedehandskledingwinkels.nl kun je meer tweedehandswinkels opzoeken.Op www.hollandsemarkten.nl vind je alle Nederlandse vlooienmarkten, stoffenmarkten en meer.
  • Je kunt een eigen kledingruilfeest organiseren of laten organiseren door Little Green Dress (www.littlegreendress.nl). Met stylisten en restylers kunnen zij de kledingruil tot een succesverhaal maken. Ellie’s Kledingkast (www.ellieskledingkast.com) organiseert ook ruilfeesten waar kleding wordt verloot, net als Das Nouveau Vod (www.dasnouveauvod.nl). Ruilen kun je ook online doen op ruilsites, bijvoorbeeld op ruilen.nl.
  • Op www.duurzamekleren.nl vind je kleding van voornamelijk hennep. Op www.watmooi.nl, www.ecotex.nl, www.kleerlijk.nl, www.degroeneknoop.nl vind je kleding en accessoires van duurzame materialen en ook de webshop van Wehkamp heeft informatie en een collectie gewijd aan Fair Fashion. Een selectie eerlijke basics biedt missgreen.nl.
  • Op www.en-enn.nl vind je veganistische heren- en damesschoenen, bijvoorbeeld van kurk en gerecycled polyester. Mipacha (www.mipacha.com) verkoopt fairtrade schoenen. Oat Shoes verkoopt 100% biologisch afbreekbare gympen op www.oatshoes.com. Timberland, Converse en Birkenstock hebben ook een duurzame filosofie. Toms Shoes (www.shoptoms.nl) zijn gemaakt van niet-dierlijk materiaal, waarbij de arbeiders een eerlijk salaris krijgen.
  • Op de website www.ewg.org/skindeep vind je veel informatie over gezonde en ongezonde cosmetica, net als op www.goodguide.com.

Wat doe je met je kleding, schoenen en accessoires die je niet meer wilt dragen, hergebruiken of vermaken? Kies een van de volgende alternatieven:

– Geef het aan een vriend, vriendin, zus of andere geïnteresseerde.

– Verkoop het, bijvoorbeeld op Marktplaats of bij een tweedehands winkel.

– Doneer het aan een goed doel: bijvoorbeeld textielcontainers van het Leger des Heils, Humana of kici of vul een kartonnen doos, adresseer deze aan Packmee en geef hem mee met de PostNL-bezorger (www.packmee.nl).

Een ketting versiert de nek, oorbellen verblijden een gezicht, een horloge siert de pols en de ring is bij uitstek het symbool voor de liefde. Voor sieraden zijn goud en diamanten geluk, hoop en glamour gaan symboliseren. Helaas neemt het verdiepen in de sociale en milieuvraagstukken een deel van de glans weg. Gelukkig zijn er door politieke druk en consumentenbewustzijn veranderingen gaande in de industrie, ook bij de grote ondernemingen. Organisaties als Oro Verde (Groen Goud) in Colombia en ook Solidaridad maken het verschil in de goudindustrie, de laatste met de campagne ‘Op weg naar groen goud’. In 2010 is de internationale Fairtrade-Fairmined (ft-fm)-standaard uitgekomen, die criteria geeft op het gebied van organisatievorming, milieu en arbeidsomstandigheden. Verschillende juweliers brengen dit goud nu ook op de Nederlandse markt. Dit betekent nog niet dat alle problemen zijn verholpen, maar wel dat er bewustzijn is en bereidheid de uitdagingen aan te gaan. Als je eerlijke sieraden wilt kopen, koop je deze van gerecyclede materialen, in vintage of antieken variant, van duurzaam ‘groen goud’ en conflictvrije stenen of van alternatieve groene materialen zoals fsc- of gerecycled oud hout, gerecycled glas of natuurkralen.

Dagelijks gebruiken we gemiddeld 10 verzorgingsproducten, zoals shampoo, douchegel, deodorant, mascara, haargel, parfum, tandpasta, body lotion, gezichtscrème en meer. Waar enkele jaren terug nog weinig bekend was over de gevolgen van het gebruik van chemische middeltjes in onze cosmetica, is dat nu wel anders. De overdadige verpakkingen van potjes, flesjes en tubes cosmeticamiddelen zien er geweldig uit en reclames vertellen over de voordelen van langdurig gebruik, maar de inhoud van zowel goedkope als dure verzorgingsmiddelen kan juist heel ongezond zijn. Vaak zonder het te beseffen belasten we onze huid met gifstoffen, metalen en parfums die allemaal allergische reacties kunnen oproepen. De onbalans komt vaak later pas tot uiting, bijvoorbeeld als je opeens allergische reacties vertoont. Het is verstandig om chemische ingrediënten die jouw gezondheid, de mensen werkzaam in de industrie en het milieu kunnen schaden, te vermijden en te kiezen voor gezonde verzorgingsmiddelen.

Het gekke is dat cosmeticaproducenten bijna alle middeltjes kunnen gebruiken, soms zelfs zonder dat deze eerst getest zijn. Pas als een ingrediënt bewezen gevaarlijk is, wordt het verboden, in plaats van dat alleen producten gebruikt worden die bewezen veilig zijn. Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en daar kunnen we maar beter zuinig op zijn. Sprays en poeders, lipbalsems, lippenstiften en handcrèmes komen vaak ook direct in ons lichaam terecht doordat we ze inslikken of de nevel opsnuiven. Een kleine hoeveelheid chemische middelen zal je leven waarschijnlijk niet ontwrichten, maar dagelijks gebruik kan ervoor zorgen dat je huid, en je lichaam, te zwaar belast wordt.

Gezonde cosmetica zorgen voor behoud van de juiste zuurtegraad, vetsamenstelling en instandhouding van de huidflora. Waar kun je op letten bij het gebruik van cosmetica? Ellenlange ingrediëntenlijsten vol onuitspreekbare namen kun je beter vermijden. Vaak zijn dit synthetische stoffen die direct of indirect het biologische evenwicht kunnen verstoren. Kies liever voor de biologische variant als het gaat om natuurlijke ingrediënten zoals etherische oliën, let op keurmerken en laat je goed informeren over de juiste dosering. Je kunt in ieder geval proberen een aantal ingrediënten echt te vermijden, zoals de bekende parabenen, PEG’s (polyethyleenglycol), minerale oliën, sulfaten, parfum en ftalaten.

Je huid is op vele manieren in staat zichzelf te reguleren. Hoe minder onbekende stoffen je lichaam te verdragen krijgt, des te beter. Des te minder producten je gebruikt, des te beter ook voor het milieu. Een voorbeeld van minderen is niet alleen het aantal crèmes terugbrengen, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van een blok plantaardige handzeep (zonder verpakkingsmateriaal) onder de douche in plaats van douchegel en eens in de drie dagen je haar wassen in plaats van iedere dag. Voor alle verzorgingsproducten bestaan gezonde en groene varianten. Laat je niet foppen door claims als ‘natuurlijk’, ‘hypoallergeen’, ‘eco’, ‘dermatologisch getest’ of ‘herbal’. Die claims betekenen feitelijk heel weinig en kun je beter met een korrel zout nemen. Let bij de aankoop van een product op keurmerken als je voor meer zekerheid wilt gaan, zoals gespecificeerd in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Meer weten over de impact van verschillende stoffen op mens en milieu, aan welke logo’s je eerlijke kleding kunt herkennen, waar je groene en eerlijke stoffen en kleding kunt kopen, welke Nederlandse voorlopers aan groen design doen, welke sleutelvragen je kunt stellen als je in de winkel staat, waar je goed hip groen kunt shoppen, hoe je je kleding duurzaam gebruikt, hoe je groen kunt zijn in je schoenenkeuze, welke eerlijke sieradenkeuzes je hebt en waar je die kunt kopen in Nederland, welke ingredienten in verzorgingsmiddelen je beter kunt vermijden, welke cosmeticamerken veilig zijn, waar je groen en gezond naar de kapper kunt, hoe je groen en gezond om kunt gaan met de maandelijkse periode en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.