Sustainable lifestyle wonen

Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie

Wonen

Groen leven begint thuis

Groen wonenJe huis is je veilige haven. Als je een positief verschil wilt maken, is er geen betere plek dan thuis om je groene lifestyle te starten. Er zijn legio manieren om te genieten van comfort, gezondheid en gezelligheid in je huis terwijl je ook de invloed op milieu, dier en mens beperkt.

Je kunt groen wonen door je huis groen en gezond in te richten en schoon te maken, zorgvuldig afval te scheiden, zuinig om te gaan met water, huisdieren groen op te voeden, gezond te tuinieren en meer. Thuis is samen met de vervoerskilometers de grootste winst te behalen als het gaat om beperken van CO2-uitstoot. Voornamelijk het efficiënt en spaarzaam gebruiken van duurzame energiebronnen voor gas en elektriciteit geeft de grootste milieuwinst, samen met het isoleren van je huis.

‘Ending poverty and ensuring sustainability are the defining challenges of our time. Energy is central to both of them.’ Jim Yong Kim, president World Bank Group

Energie hebben we nodig voor al onze bezigheden, van douchen tot het zetten van een kopje koffie, van voedselproductie tot vervoer. Je kunt energie wel een eerste levensbehoefte noemen, een bron van meer levenscomfort en mogelijkheden onze wereld zo in te richten als we dat wensen. De keerzijde is dat het milieu en onze gezondheid onder ons overdadige energieverbruik lijden. Energie kost ook geld, steeds meer geld, en mede hierdoor is energie besparen nog nooit zo leuk geweest.

Je kunt zelf energie opwekken door zonnepanelen aan te leggen, je huis goed isoleren met milieuvriendelijke isolatiematerialen, het energieverbruik per apparaat monitoren en zo energie besparen of groene energie van een lokale bron ontvangen. Met zonnepanelen produceer je dagelijks energie, ook bij bewolkt weer. De zon is een onuitputtelijke en schone bron van energie waarmee bij de omzetting naar elektriciteit geen broeikasgassen de lucht in gaan. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen vijf jaar gehalveerd en de terugverdientijd plusminus 10 jaar. Met 17 zonnepanelen kan een gemiddeld gezinswoning van alle stroom worden voorzien.

Ook met kleine maatregelen kun je al (milieu)winst behalen, bijvoorbeeld door energiezuinige verlichting of apparaten aan te schaffen. De win-win-win is een feit: energiebesparing vermindert de druk op eindige grondstoffen, verlaagt de broeikasgasuitstoot én je bespaart geld op je energierekening.

  • Op verbeteruwhuis.nl zie je wat isolatie of andere energiebesparende maatregelen kosten, welke gevolgen deze hebben voor de energierekening en het energielabel, of er subsidie kan worden aangevraagd en waar je moet zijn om de energiebesparende maatregel te laten uitvoeren.
  • Stichting Meer Met Minder (meermetminder.nl) geeft informatie over energiebesparing, biedt een overzicht van aanbieders van maatwerkadvies energiebesparing, geeft hulp bij het aanvragen van subsidies en regelen van financiering, en geeft aan waar je moet zijn voor de uitvoering van energiebesparende maatregelen.
  • Op portaalzonnepanelen.nl en www.zonatlas.nl vind je veel informatie. Op www.vindinstallateurduurzameenergie.nl vind je betrouwbare installateurs in de regio. Via www.comparemysolar.nl kun je de zonpotentie berekenen van je dak, prijzen vergelijken, offertes aanvragen en persoonlijk advies ontvangen.
  • Informatie over energielabels vind je op www.energielabelvoorwoningen.nl en www.energielabel.nl.
  • Echte groene stroom komt van Nederlandse bodem of neem je af van een energiebedrijf dat veel investeert in duurzame energiebronnen. Op hier.nu vind je de Groene Stroom Checker, waarmee je kunt nagaan of de energie de je afneemt, daadwerkelijk groen is. De groenste energieleveranciers vind je op www.windunie.nl, www.huismerkenergie.nl, www.raedthuys.nl, www.qurrent.nl, www.vandebron.nl en www.greenchoice.nl. Eneco is de enige grote energieleverancier met een groene voldoende.

Gas besparen scheelt in de portemonnee en vermindert de milieudruk. Denk bijvoorbeeld aan de aanschaf van een zuinige ketel en een klokthermostaat, de temperatuur van de ketel lager zetten, een graadje minder overdag en ’s nachts op 15 graden, het installeren van radiatorkranen en opplakken van radiatorfolie, korter douchen en wassen op maximaal 30 °C. Op de www.verwarmingswijzer.nl kun je na het invullen van een aantal vragen zien of je toe bent aan een nieuwe ketel en welk verwarmingstoestel de zuinigste keuze is.

Wil je weten hoe je het beste energie kunt besparen in huis, waarom de aanleg van zonnepanelen groener dan groen is, waar je de beste adressen vindt voor aanleg van isolatie, waarom ventilatie in huis essentieel is, hoe je je huis groen kunt inrichten, hoe je het beste water kunt besparen en afval kunt scheiden, wat je kunt doen om je huisdier te vergroenen, verantwoord te tuinieren en meer? Klik dan hier.

Ga naar de Shop

Wil je meer lezen?

Koop dan het boek 'Let's Go Green' van de Sustainable Susan.

Sustainable lifestyle wonen

Wonen

Eten & Drinken

Sustainable-lifestyle-icon-kleding-bw

Verzorging

Sustainable-lifestyle-icon-opvoeding-bw

Opvoeden

Sustainable-lifestyle-icon-bankieren-bw

Werk & Geld

Sustainable-lifestyle-icon-vermaak-bw

Vermaak

Sustainable-lifestyle-icon-reizen-bw

Vakantie

Sustainable-lifestyle-icon-vervoer-bw

Vervoer

Sustainable-lifestyle-icon-klimaatcompensatie-bw

Compensatie