Ruzies en conflicten zijn van alle tijden. Werden in de oertijd ruzies tussen mensen soms beslecht met knots en knuppel, tegenwoordig proberen we het wat beschaafder te doen. Mediation is een relatief nieuwe manier om conflicten op te lossen of in ieder geval bespreekbaar te maken. Verrassend veel mediationtrajecten lopen naar tevredenheid van alle betrokken partijen af. Dat komt vooral omdat er aandacht is voor ieders verhaal, voor alle kanten van een conflict en nadrukkelijk aandacht voor alle belangen. Bij mediation is ook veel aandacht voor de onderlinge communicatie. Op een rustige en respectvolle manier wordt geprobeerd nader tot elkaar te komen.

Waarom zou je een mediator inschakelen?

Een mediator kan op heel veel momenten als geroepen komen. Ze worden vaak ingezet bij echtscheidingen, een situatie waar conflict over geld en spullen op de loer ligt. Of erger nog: over de kinderen. Er zijn mediators die gespecialiseerd zijn in echtscheidingen. Ze helpen met het verdelen van de spullen en andere praktische zaken, zoals het aanpassen van verzekeringen en bankzaken. Ook met het opstellen van een omgangsregeling of afspraken over alimentatie kunnen ze helpen. Zo voorkom je een langslepende juridische procedure over dit soort kwesties. Helemaal zonder rechter gaat het niet, want een echtscheiding moet door een rechter bekrachtigd worden. Ook dat kan een gespecialiseerde mediator voor je regelen. Zoek je bijvoorbeeld een mediator in Rotterdam of een mediator in Amsterdam? Je zult zien dat je kunt kiezen uit meerdere aanbieders. Er is altijd iemand bij waarmee je een klik hebt.

Mediation in plaats van naar de rechter

Een echtscheiding is een wel heel duidelijk voorbeeld van een situatie waarin een bemiddelaar een goede rol kan spelen, maar er zijn veel meer situaties waar dat verstandig is. Eigenlijk alle kwesties die kunnen uitlopen op een juridisch geschil zijn geschikt voor mediation. Dat kan een geschil met je werkgever zijn, onenigheid met een klusbedrijf of ruzie in de familie over een erfenis. Zeker wanneer er ook nog ingewikkelde regelgeving aan te pas komt, zoals erfrecht of arbeidsrecht, is het slim om snel een mediator in te schakelen die thuis is op dat gebied. Zo voorkom je dat lang heen en weer blijft praten zonder tot resultaat te komen of dat je onderlinge afspraken maakt die later helemaal niet aan de regels blijken te voldoen.

Kortom: wil je een conflict oplossen met een andere persoon of met een instantie en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken, aarzel dan niet een mediator in te schakelen. Het zou uiteindelijk wel eens veel tijd en geld kunnen besparen.

Geef een reactie