Er zijn veel beroepen waarvan de meeste mensen het bestaan niet kennen, maar de advocatuur is er daar niet een van. Hoewel veel mensen het werk als advocaat niet van dichtbij zullen meemaken, zijn advocaten toch onwijs veel te zien op televisie en in populaire series. Er hangt een gevoel van macht en een stoer imago over dit beroep. Veel mensen dromen er dan ook wel eens van om aan het werk te gaan als een advocaat. Soms vooral vanwege het hoge salaris wat een advocaat toegekend krijgt, maar natuurlijk ook om de verdediging die je een verdachte kunt bieden. Een advocaat doet echter meer dan het verdedigen van verdachten of eisers in een rechtszaak, bijvoorbeeld het geven van een advies aan organisaties. Benieuwd of het werken in de advocatuur iets voor jou is? Dan lees je in dit artikel meer over dit beroep.

 

Wat doet een advocaat?

Een advocaat verstrekt juridisch advies aan cliënten en treedt namens hen op in gerechtelijke procedures en in overeenstemming met de wet. Zij doen onderzoek in het kader van zaken en interpreteren en bestuderen zaken om hun cliënten te vertegenwoordigen in verschillende omgevingen, zoals de rechtbank en de raad van bestuur. Je helpt als advocaat bij het oplossen van juridische problemen. Omdat het beroep advocaat erg breed is kun je je in veel verschillende richtingen specialiseren. Iedereen heeft recht op een advocaat als je wordt opgepakt en voor de rechter moet verschijnen, daarom zijn er veel mogelijkheden voor het vinden van een baan na je studie.

 

Hoe word je een advocaat?

Een advocaat word je niet zomaar. Als eerst is een WO studie Rechtsgeleerdheid nodig. Deze opleiding mag je volgen als je een vwo-diploma of een hbo-Rechten propedeuse hebt behaald. De opleiding duurt drie jaar en geeft een brede kennis over verschillende richtingen. Tijdens de studie kies je voor een of meerdere vakgebieden. Na je studie mag je nog niet zelfstandig het beroep uitvoeren, maar word je voor een periode van drie jaar advocaat-stagiair. Onder begeleiding van een ervaren advocaat, een patroon, leer je de praktijk als advocaat. In deze periode dien je in het eerste jaar ook een beroepsopleiding Advocatuur volgen, waarbij je alle kennis opdoet en vaardigheden leert om advocaat te worden. In het tweede en derde jaar volg je de voortgezette stagiaire opleiding, waarbij je verdiepende cursussen volgt. Pas hierna kun je als zelfstandig advocaat aan de slag. Vervolgens doe je een verzoek tot inschrijving op het tableau van de Nederlandse Orde van Advocaten. Als je aan de voorwaarden voldoet, word je als advocaat beëdigd door de rechtbank van het arrondissement waar je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan.

 

Verschillende advocaten

Er zijn verschillende soorten beroepen in de advocatuur. Zo kun je je bijvoorbeeld laten opleiden tot advocaat familierecht, advocaat verkeersrecht, arbeidsrecht advocaat, jeugdrecht advocaat, strafrechtadvocaat of letselschade advocaat. Een letselschade advocaat Utrecht biedt in deze regio hulp aan slachtoffers van een ongeval die letselschade hebben opgelopen en wanneer iemand een schadevergoeding bij de cliënt als veroorzaker eist.

Geef een reactie